UKRAJINCI/‘Uništili smo moćni protuzračni sustav na ruskom tlu?

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

Ukrajina je danas preuzela odgovornost za uništenje modernog protuzračnog sustava S-400 na ruskom teritoriju nakon noći tijekom koje je Rusija objavila da je oborila 31 bespilotnu letjelicu i odbila pokušaj iskrcavanja na anektiranom Krimu.

Izvor unutar ukrajinskih sigurnosnih službi (SBU) rekao je za agenciju France Presse da je Kijev napao taj sustav bespilotnim letjelicama u ruskoj pograničnoj regiji Belgorod, koja je redovita meta. “Uzrok noćnih eksplozija u regiji Belgorod je poznat: SBU je napao protuzračni sustav S-400”, rekao je izvor koji je želio ostati neimenovan.

SBU je već u rujnu preuzeo odgovornost za udar na prvi sustav S-400 na Krimu. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je tijekom noći srušilo 31 ukrajinsku bespilotnu letjelicu iznad regija Belgorod, Brjansk i Kursk, koje sve graniče s Ukrajinom. Nije spomenulo eventualne žrtve ili štete.

Napadi na rusko tlo su se intenzivirali

Po guverneru provincije Brjansk Aleksanderu Bogomazu, ukrajinske snage ispalile su kazetno streljivo na nekoliko sela u južnoj ruskoj regiji Brjansk. Ukrajina je primila kazetno streljivo od Sjedinjenih Država i obvezala se koristiti ga samo za uklanjanje koncentracija neprijateljskih vojnika.

Kazetno streljivo zabranjeno je u više od 100 zemalja. Obično ispušta velik broj manjih bombi koje mogu ubijati na velikom području, a one neeksplodirane mogu biti opasne desetljećima.

Napadi bespilotnim letjelicama i bombardiranje ruskog teritorija intenzivirali su se i postali gotovo svakodnevni otkako je ukrajinska vojska pokrenula protuofenzivu u lipnju. Rusko ministarstvo obrane također je objavilo u srijedu da je odbilo pokušaj iskrcavanja ukrajinskih vojnika na Krimu.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori