Ukrajina i dalje pokušava slomiti rusku obranu, ovo su uvjeti koji se moraju ispuniti za veći proboj

Vrijeme:1 min, 47 sec

Unatoč napadima na Krim, te pomacima oko Bahmuta, ukrajinska protuofenziva i dalje sporo napreduje. Vojni analitičari procijenili su koji uvjeti moraju biti ispunjeni kako bi Ukrajina uspjela slomiti ruski otpor.

  • Da Rusija ostane bez dovoljno borbene moći i rezervi da održi svoju obranu u ključnoj regiji Zaporižja
  • Da Ukrajina ima dovoljno borbene moći da nastavi napredovati nakon degradacije ruske borbene moći;
  • Da ruski obrambeni položaji nisu toliko utvrđeni niti minirani kao područja kroz koja su ukrajinske snage već prošle.

Do takvog zaključka došli su analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW), think tanka sa sjedištem u Washingtonu.

ISW je također ocijenio da su operacije Ukrajine u i oko grada Bahmuta ‘držale ruske snage u borbi u istočnoj Ukrajini i podalje od južnog bojišta’, a također su ‘pomogle uskratiti stvaranje strateške pričuve’

No, ‘nejasno’ je ima li Ukrajina dovoljno snaga i oružja da nastavi udarati ruske obrambene linije na jugu kako bi se postigao ‘operativni proboj’, poručuju iz ISW-a. Uz to, analitiičar nisu sigurni koliko su područja iza prve linije fronte minirana.

U međuvremenu, ‘insajder’ iz Kremlja tvrdi, navodi ISW, da je ruski predsjednik Vladimir Putin svom ministru obrane Sergeju Šojguu dao rok do početka sljedećeg mjeseca da zaustavi ukrajinsku protuofenzivu. Putin je također zahtijevao da ruske snage pokrenu ofenzivnu operaciju protiv većeg grada, poput Hersona, Odese, Harkova ili Dnjepropetrovska. ISW naglašava da, ako je Putinov zahtjev da se dramatično poboljša položaj Rusije na prvim crtama istinit, to bi moglo objasniti zašto ruske snage pokreću česte protunapade čak i ako oni imaju visoku cijenu za rusku vojsku, piše Business Insider.

 

tportal.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori