Policija hapsi Boyse zbog naloga iz Grčke

Vrijeme:3 min, 0 sec

 

Policija je postupila prema uhidbenom nalogu i uhitila više navijača. Uhićeno je devet pripadnika Bad Blue Boysa.

Policija je krenula u akciju uhićenja pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys zbog europskog uhidbenog naloga koji je došao iz Atene.

Policija je postupila prema uhidbenom nalogu i uhitila više navijača. Uhićeno je devet pripadnika Bad Blue Boysa. Policija zasad ne želi službeno ništa potvrditi i to iz, kako navode, “taktičkih razloga”. Za jednim pripadnikom BBB-a se još uvijek traga.

Kako se neslužbeno doznaje, petorica su uhićena jučer, a četvorica danas. Oni su prvo odvedeni u policijsku postaju u Heinzelovoj ulici, a potom su predani pritvorskom nadzorniku na zagrebačkim Oranicama. Nad osumnjičenim navijačima policija, prema neslužbenim podacima, nije provodila kriminalističko istraživanje već samo postupala po europskom uhidbenom nalogu.

Što kaže Ministarstvo pravosuđa?

Ministarstvo pravosuđa danas je potvrdilo da su ih nadležne službe Ravnateljstva policije obavijestile o izdanim obavijestima grčkih tijela o deset europskih uhidbenih naloga, a po kojima je policija dužna postupiti. Hrvatska policija, sukladno proceduri, o tome je obavijestila Državno odvjetništvo RH (DORH) radi eventualnog postupanja mjera i radnji iz nadležnosti DORH-a.

Prema zaprimljenoj obavijesti nalozi su povezani s navijačkim neredima iz kolovoza o čemu nadležna grčka tijela, prema dostupnim informacijama, još uvijek provode istragu, navode u priopćenju. Dodaju da u postupcima europskog uhidbenog naloga, sukladno Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, Ministarstvo pravosuđa i uprave ne sudjeluje.

Tko odlučuje o mogućem izručenju?

Eventualnu odluku o postupanju sukladno izdanoj obavijesti odnosno mogućoj predaji donosit će nadležna pravosudna tijela.

Nadležna tijela nastavit će surađivati s grčkim tijelima, a vlada RH će, kao i do sada, u ovom postupku iz svojeg djelokruga nastaviti poduzimati mjere kako bi hrvatskim državljanima bila osigurana sva prava, stoji u priopćenju.

Grci poslali uhidbene naloge

Podsjetimo, u Zagreb su stigli europski uhidbeni nalozi za navijače koji su nakon nereda pobjegli iz Grčke, objavio je današnji Jutarnji list pozivajući se na neslužbene izvore. “Uhitite i izručite nam ove Bad Blue Boyse” – navedeno je to u zahtjevu grčkih vlasti s listom od desetak imena Dinamovih navijača koje sumnjiče da su sudjelovali u neredima u Ateni večer uoči utakmice 2. pretkola Lige prvaka između AEK-a i Dinama 7. kolovoza, u kojima je smrtno stradao 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris.

Ne zna se tko je na listi i za što ih točno terete

Da su europski uhidbeni nalozi stigli hrvatskom pravosuđu, potvrđeno je neslužbeno iz više izvora u pravosuđu, ali tko je na listi osoba za koje su zainteresirane grčke vlasti i za što ih točno terete – ne zna se.

Da su izdani europski uhidbeni nalozi (EUN), potvrdio je i izvor blizak Bad Blue Boysima i njegova se informacija pokazala točnom, ali ni on ne zna za što se točno terete hrvatski navijači.

Kako se neslužbeno doznaje, radi se o navijačima koji su bili registrirani prilikom ulaska u Grčku, njihova je imena grčkim vlastima dostavio hrvatski MUP prije nego što su krenuli u Grčku, ali su oni nakon nereda uspjeli napustiti tu zemlju.

Pobjegli trajektom?

Kako su rekonstruirale grčke vlasti, većina njih prvo je trajektom otputovala u Italiju te se kopnenim putem vratila u Hrvatsku.

Među onima čija su imena bila na popisu navijača koji su se vratili su i neki istaknuti vođe BBB-a, za koje se spekuliralo da su također sudjelovali u neredima ili imali značajnu ulogu u incidentima koji su završili smrtonosnim ozljedama Michalisa Katsourisa. Nakon što je Katsouris ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, u Grčkoj su uhićena 102 navijača zagrebačkog Dinama koji u zatvorima čekaju završetak istrage, piše index.hr.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)