O SANKCIJAMA DINAMU Čeferin/’Kažnjavati sve zbog manjine koja ide na utakmice da pokaže svoju idiotsku ideologiju?’

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

Uoči prve utakmice trećega pretkola Lige prvaka između Dinama i AEK-a u Ateni su izbili navijački sukobi. U njima je smrtno stradao 29-godišnji navijač grčkog prvaka. Burna reakcija grčke javnosti bila je popraćena zahtjevima AEK-a da se Dinamo izbaci iz svih europskih natjecanja. Na te zahtjeve se osvrnuo i predsjednik Uefe, Aleksander Čeferin (55).

Kazao je kako bi izbacivanje kluba i takvo kažnjavanje nedužnih navijača bilo besmisleno i nepravedno. Podsjetimo, navijačima Dinama zabranjen je dolazak na gostujuće utakmice kluba u europskim natjecanjima.

“Naša Komisija za sigurnost odlučila je takvu kaznu i ja se slažem s tim. Dinamo kao klub uopće nije bio uključen u stegovni postupak. Odluku smo donijeli na temelju nalaza sigurnosnih službi. U konkretnom slučaju tragičnog događaja, Dinamo kao klub nije ni znao da je ova skupina navijača otputovala u Atenu. To su kriminalci koji su se organizirali, otišli u Atenu dva dana prije utakmice i napravili to što su napravili. Bi li doista bilo ispravno kazniti klub i 99,9 posto nevinih navijača zbog nekoliko idiota koji su sada u zatvoru? Kako je klub mogao znati da su neki huligani i kriminalci u 2 sata ujutro sjeli u unajmljeni kombi i krenuli prema Grčkoj? Kao kad bi grupa Slovenaca napravila nešto slično i onda tražila ostavku premijera i predsjednika države”, rekao je Čeferin za slovenski N1.

“Sada smo konačno, zbog par tragičnih događaja koji su se dogodili, počeli o tome aktivno razgovarati s europskim zemljama. U tome nam je hitno potrebna pomoć države. O tome sam razgovarao s hrvatskim ministrom i premijerom. Vrlo su odlučni i odlučni da to zaustave. U slučaju bilo kakvih rasističkih, ustaških ili sličnih simbola i povika, takvi će biti udaljeni sa stadiona i zabranjen im je pristup nogometnim utakmicama. Tako bi, po meni, trebalo biti svugdje. Moramo ujediniti pravila za cijelu Europu. U Uefi vidimo i znamo puno, ali malo više možemo i sami. Kažnjavamo samo klub ili reprezentaciju. To nije dovoljno jer to su idioti kojima je svejedno ako im reprezentacija izgubi. Na utakmice idu samo da demonstriraju svoju idiotsku ideologiju. Naravno, neće ih biti na Svjetskom prvenstvu u boćanju jer ih neće vidjeti više od 100 ljudi. Svi prate nogomet”, kazao je čelni čovjek Uefe.

“Nakon događaja u Grčkoj hrvatska policija postupila je vrlo profesionalno, kao i crnogorska i albanska. Stalno su pratili što se događa i obavještavali grčke kolege. Strašno je da se nešto strašno mora dogoditi da se svi zajedno probudimo. Mislim da je ključno to što imamo pomoć države u poduzimanju mjera. Ako nam države ne pomognu, nema nam druge nego kazniti reprezentacije”, dodao je osvrnuvši se na postupke političkih čelnika država u tragičnim događajima.

Dodao je kako navijačke skupine imaju političku moć koja se ne izražava samo na negativne načine. “Budući da ih ima toliko, imaju i političku moć. Mogu utjecati na ishod izbora, mogu sudjelovati i u prosvjedima. Kao što je rečeno, kada se poduzimaju akcije povezujemo se sa državama. Ako jedna od država ne bude mogla adekvatno reagirati, ako zaštita navijačkih skupina bude prejaka, bit ćemo prisiljeni isprazniti stadion. To se uskoro može dogoditi nekim klubovima i reprezentacijama. U ovom slučaju, preostalih 99 posto navijača morat će razmisliti smatraju li prihvatljivim da su u konačnici uskraćeni za gledanje utakmice. Računam da će pritisak javnog mnijenja na politiku biti dovoljno velik da će se zbog toga nešto promijeniti. Većina ljudi nisu rasisti, nacisti i huligani. Ovi su samo najglasniji. U društvu su negativci uvijek najglasniji”, zaključio je.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)