Budimpešta uputila diplomatsko pismo Stockholmu: ’Švedska nas vrijeđa, a želi u NATO’

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

Mađarska vlada objavila je neobično diplomatsko pismo koje je iz Budimpešte upućeno u Stockholm, a u kojem osnovna poruka glasi – kako možete poticati mađarske parlamentarne zastupnike da ratificiraju pristupanje Švedske NATO-u ako ih istodobno optužujete da su uništili demokraciju u Mađarskoj?

Mađarska je, uz Tursku, posljednja članica NATO-a koja još nije ratificirala ulazak Švedske u NATO, a vlada premijera Viktora Orbána želi da švedske vlasti i civilno društvo prestanu prozivati Mađarsku i držati joj lekcije o demokraciji. Mađarska je pod Orbánovom vlašću doživjela srozavanje neovisnosti pravosuđa, medija i drugih dijelova društva, za što postoje objektivni dokazi u izvješćima raznih organizacija, no Budimpešta, držeći adut u ruci kad je riječ o odugovlačenju s ratifikacijom švedskog ulaska u NATO, kao da poručuje Šveđanima: bolje vam je da ne govorite o tome jer ovisite o našoj ratifikaciji.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u pismu upućenom švedskom kolegi Tobiasu Billstromu piše da su Mađari “vrlo negativno primili seriju pristranih, nekorektnih i nepoštenih optužbi koje su iznijeli švedski političari”. Te optužbe “dovode u pitanje zrelost mađarskog naroda da donosi odluke o budućnosti svoje zemlje”.

“Rekao sam Vam: članovi našeg Parlamenta osvojili su mandate u demokratskoj utrci. (…) Kad čuju vaše političare da ih osuđuju kao nedemokratske i autoritarne, molim Vas nemojte se začuditi ako oni to nalaze uvredljivim. A sad su, dragi ministre, ti članovi Parlamenta pročitali u vijestima da se u dijelu školskog kurikuluma, koji je pripremila državna zaklada UR, studentima u školama u Švedskoj šire ozbiljne optužbe i lažne informacije koje sugeriraju da je demokracija u Mađarskoj posljednjih godina u nazadovanju”, piše ministar Szijjarto u diplomatskoj prepisci koju je glasnogovornik Orbánove vlade objavio ovoga tjedna na društvenim mrežama.

Na kraju zaključuje da se nada da će švedski političari “konačno” uzeti u obzir tu “kontradikciju” na koju im Szijjarto ukazuje: da ne mogu kritizirati Mađare i očekivati od njih brzu ratifikaciju švedskog ulaska u NATO. Uradak UR-a, na koji se Szijjarto referira, inače je, prema pisanju švedskih medija, star četiri godine i riječ je o videoprilogu koji izvještava o srozavanju demokracije u Mađarskoj.
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)