INTERVJU/Boban prozvao Collinu: Ne razumijem kako nekome takve ideje padnu na pamet

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Zvonimir Boban dao je velik intervju za španjolsku Marcu. Glavni operativac UEFA-e za nogometna pitanja primio je novinare najčitanijeg španjolskog lista u Nyonu, na svom radnom mjestu, i odgovarao na pitanja vezana uz nogometna pravila i trendove poput onog o ulaganju Saudijske Arabije u nogomet. Izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih pitanja i odgovora.

Može li se današnji nogomet unaprijediti?

Mene brinu stvari koje su puno šire od same nogometne igre. Moramo razgovarati o nasilju u sportu. Naprimjer, suci su na svim razinama strašno izloženi zlostavljanju navijača, igrača, trenera, pa čak i roditelja igrača. To mora prestati. Još jedan veliki problem je simuliranje. To je nesportsko ponašanje koje djeca gledaju na televiziji i onda imitiraju. Osim toga, moramo razmisliti o tome da skratimo prijelazne rokove. Bilo bi to korisno za igrače i trenere.

Više ste puta isticali da vam se ne sviđaju dugačke sudačke nadoknade. Zašto?

Previše se igra. Kalendar je sulud. Svi se slažu da ima previše utakmica. Igrači su jako umorni zbog tog ritma, a što mi napravimo? Dodamo im minute u periodu utakmice koji je ionako za njih najteži. Zadnjih pola sata je uvijek najteže. Mogli bismo igrati 100 utakmica u 100 dana kad bi trajale po sat vremena. U Ligi prvaka ima efektivno 62 minute igre po utakmici u prosjeku. Ali nikog nije briga. Mijenjaju se pravila a da se ne priča s igračima, Savezima, UEFA-om… Nogomet ne pripada Collini, FIFA-i ili UEFA-i, ne pripada ni meni ni vama, pripada svima koji ga vole.

Što kažete na to da igrači više ne smiju slaviti golove?

Ne razumijem kako je to nekome palo na pamet. Šokirao sam se kad sam to vidio na Svjetskom prvenstvu. Mi kao UEFA to nećemo podržati u našim natjecanjima jer je to antinogometna odluka. Poznajem Collinu 30 godina i jako dugo smo dobro surađivali. Jedan je od najvećih sudaca u povijesti nogometa i to nitko ne može osporiti, ali mora svoj ego staviti na stranu ako želi dobro nogometu.

Saudijska Arabija?

Meni se to ne sviđa. Imaju pravo razvijati svoj nogomet. Mi Europljani volimo nogomet, a logično je da ga i oni vole. Ipak, izvor ljubavi prema nogometu je drugačiji. Moguće je da će stvoriti nekakav sustav, ali ne vidim mu svijetlu budućnost. Lijepo je da vole nogomet, ali nikad neće biti ništa slično europskom nogometu. Povijest se ne može kupiti.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)