KAKO IMPLEMENTIRATI PRESUDU ‘KOVAČEVIĆ’?/Sve suprotno sustavu podjele vlasti između Bošnjaka, Hrvata i Srba čini se nemogućim

Vrijeme:2 min, 19 sec

 

-Presuda se vrlo jednostavno može implementirati ukoliko se želi zadržati sustav podijele vlasti među narodima. No pitanje je postoji li politička volja za to, pogotovo u Republici Srpskoj, čiji predstavnici oduvijek ističu da će se srpski predstavnici birati u Republici Srpskoj, rekao je Hrvatskom Medijskom Servisu politolog Ivan Pepić komentirajući sažetak presude Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) u predmetu ‘Kovačević protiv Bosne i Hercegovine.’

Podsjećamo, ESLJP je po apelaciji Slavena Kovačevića, savjetnika drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, presudio da su prekršena njegova ljudska prava u slučaju glasovanja za kandidate za Parlamentarnu skupštinu BiH i Predsjedništvo BiH. Kovačević se žalio zbog kombinacije teritorijalnih i nacionalnih uvjeta (on ih zove etničkima) koji se primjenjuju na Dom naroda PS BiH i Predsjedništvo BiH nije mogao glasovati na listopadskim općim izborima. Međutim, na tiskovnoj konferenciji u utorak je kazao da je motiv njegove apelacije bio stvaranje građanske države BiH na principu ‘jedan čovjek – jedan glas’ što vodi ka dominaciji većinskog bošnjačkog naroda nad svima drugima.

Belgijski model

Odgovarajući na pitanje može li se presuda u predmetu ‘Kovačević’ implementirati, a da se ne ugrozi koncept legitimnog političkog predstavljanja, Pepić je istaknuo da mu na prvu pada napamet kako bi se Bosnu i Hercegovinu moglo federalno ustrojiti, prema belgijskom modelu, u državu od tri ili četiri regije u kojoj će svaki konstitutivni narod imati svoju većinu.

-Predsjednik države može biti rotirajući, jednu trećinu mandata bi odradio svaki predstavnik, recimo predstavnik hrvatske regije, srpske regije i bošnjačke regije (a ako građani žele i jednu sarajevsku, zašto ne). Neće postojati potreba za Domom naroda na državnoj razini, nego će u njemu biti predstavljene regije (dom regija). Može se razgovarati i o konstitutivnim narodima unutar tog doma, koji će imati veto u državnom parlamentu za pitanja koja se odnose na njih, kazao je Pepić.

Tri izborne liste

Sugovornik Hrvatskog Medijskog Servisa ponudio je još jedan model u kojem bi ‘ostali’ mogli sami odlučiti za koju od triju ponuđenih listi bi glasovali.

-Druga opcija je stvaranje triju izbornih lista za Bošnjake, Hrvate i Srbe. Jednu za izbor bošnjačkog predstavnika i svih ostalih građana, drugu za hrvatskog predstavnika i svih ostalih građana i treću za srpskog predstavnika i svih ostalih građana. Ostali mogu odlučiti kojemu bi kandidatu dali glas s jedne od triju listi, rekao je Pepić.

‘Jedan čovjek – jedan glas’, nije moguće

U podijeljenim društvima, kako zaključuje Pepić, koncept uređenja države na počelu ‘jedan čovjek – jedan glas’ je nemoguć.

-Sve suprotno sustavu podjele vlasti između Bošnjaka, Hrvata i Srba čini se nemogućim, jer bi većinski Bošnjaci imali kontrolu nad malobrojnijim konstitutivnim narodima. Jednostavno povijest BiH, bivše Jugoslavije i svih drugih “podijeljenih društava” nas uči da jedan čovjek, jedan glas (a čini mi se da neki to itekako priželjkuju) nije moguće rješenje, istaknuo je politolog Ivan Pepić.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)