HNS BIH/‘Radikalno nametanje unitarističkog sustava neće proći, Hrvatima se neće nametati politički predstavnici’

Vrijeme:1 min, 38 sec

 

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine primio je k znanju presudu Europskoga suda za ljudska prava u predmetu “Kovačević protiv Bosne i Hercegovine”

Iz HNS-a BiH podsjećaju domaću javnost i međunarodnu zajednicu da je podnositelj zahtjeva dugogodišnji unitaristički aktivist i savjetnik drugoga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, uzurpatora pozicije hrvatskoga člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

-Kao što je uoči donošenja presude isti priznao, njemu i drugim političkim aktivistima nisu u interesu zaštita i promocija ljudskih prava, nego je njihov konačan cilj ukinuti konstitutivnost naroda i nametnuti unitaristički politički sustav, dodaje se u reakciji HNS-a BiH.

Iz HNS-a BiH je istaknuto da je cilj te radikalne političke agende postići poredak u kojemu će Bošnjaci, s obzirom na to da su najbrojniji konstitutivan narod, vladati u unitarnoj državi i nametati svoje predstavnike Hrvatima i svima drugima.

Hrvatski narodni sabor ostaje privržen Daytonskom mirovnom sporazumu koji garantira mir između tri konstitutivna naroda.

-Napadi na temeljna ustavna načela, uključujući ravnopravnost konstitutivnih naroda, pridonose nestabilnosti Bosne i Hercegovine i usporavaju njen europski put, istaknuto je u reakciji HNS-a BiH.

Hrvatski narodni sabor smatra kako se sve odluke Ustavnoga suda BiH kao i presude Europskoga suda za ljudska prava trebaju implementirati, uključujući odluku o legitimnom predstavljanju i jednakopravnosti konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama i prestanku diskriminacije Židova, Roma i drugih manjinskih skupina te svih drugih građana zbog kršenja njihovoga pasivnog izbornog prava.

-Hrvatski narodni sabor smatra da pojedine interpretacije presude “Kovačević protiv Bosne i Hercegovine” i druge presude donesene kao ishod političkoga aktivizma unitarističkih političara iz BiH pred Europskim sudom za ljudska prava, ne mogu dovesti u pitanje ravnopravnost Hrvata, Bošnjaka i Srba. Ti su komentari politički motivirani, bez utemeljenja u ljudskim pravima i protivni su Daytonskom mirovnom sporazumu. Pozdravljamo navode Europskoga suda za ljudska prava da vlasti Bosne i Hercegovine trebaju odlučiti koji je najbolji politički sustav i na koji način adresirati pitanje diskriminacije ljudskih prava, stoji u priopćenju HNS-a BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)