Featured Video Play Icon

DW/HRW/Saudijski graničari ubili tijekom 15 mjeseci na stotine etiopskih migranata

Vrijeme:1 min, 16 sec

 

U razdoblju između ožujka 2022. i lipnja 2023. saudijski su graničari ubili na stotine etiopskih migranata koji su pokušavali prijeći granicu iz ratom i glađu pogođenog Jemena u kraljevinu bogatu naftom, navodi se u novom izvještaju Human Rights Watch-a (HRW) objavljenom danas, izvijestio je Deutsche Welle.

Izvještaj dolazi dok Saudijska Arabija provodi politiku protiv migranata kod kuće i kampanju za jačanje svog imidža u inozemstvu.

Stjenovita, planinska regija oko Saade, grada u sjevernom Jemenu, odmah uz saudijsku granicu, pretvorila se u smrtonosni teren, po navodima grupa za ljudska prava. Tijela mrtvih ili teško ranjenih migranata, uglavnom iz Etiopije, uočena su na satelitskim snimcima i objavama na društvenim mrežama s granice, koje daju mučna svjedočenja o zlostavljanjima, navodi se u najnovijem izvještaju Human Rights Watch-a, organizacije sa sjedištem u New Yorku.

“Pucali su na nas kao kiša”, navodi se u izvještaju HRW-a koji bilježi raširene zloporabe počinjene na jemensko-saudijskoj granici između ožujka 2022. i lipnja 2023.

“Saudijski graničari su koristili eksplozivno oružje i pucali na ljude iz neposredne blizine, uključujući žene i djecu, u obrascu koji je široko rasprostranjen i sistematičan. Ako su počinjena kao dio politike saudijske vlade za ubijanje migranata, ta ubojstva bila bi zločin protiv čovječanstva”, navodi se u izvještaju.

Proteklih nekoliko mjeseci raste broj izvještaja o teškim kršenjima ljudskih prava na putu migracija poznatom kao “Istočni put” ili “Jemenski put”, koji se proteže od Roga Afrike, preko Adenskog zaljeva, kroz Jemen do Saudijske Arabije. Saudijske vlasti odbacuju optužbe ili ih relativiziraju.

 

Deutsche Welle /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)