POTPREDSJEDNIK FBIH Igor Stojanović/Apsurdno je da šetnje organiziraju političari koji su vlast

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović (SDP) smatra da se samo, kako je naveo, konkretnim političkim djelovanjem može boriti protiv nasilja. Imao je i poruku za pojedine političare.

To je poručio u trenutku kada su u više bh. gradova održavani protesti kao reakcija na prošlotjedni težak zločin u Gradačcu. Objasnio je zašto misli da je rješenje u političkom djelovanju te zašto misli da je apsurd da proteste organiziraju političari koji su vlast.

“Nisam protiv protestnih šetnji građana. No, neću šetati, prije nego što sve ne pokušam da popravim sistem koji stalno pokazuje propuste. Šetnje neće zaustaviti nove žrtve, nego konkretno političko djelovanje. Apsurd mi je da političari, čija stranka obnaša vlast, organiziraju šetnje, osim ako neko ne opstruira vaše namjere”, poručio je Stojanović, prenosi Klix.

Podsjećamo, na proteste u glavnom gradu, kojima se odazvao veliki broj građana, pozvala je Stojanovićeva stranačka kolegica, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić. Ona je na početku protesta istakla 16 zahtjeva za koje se smatra da se njima može poboljšati institucionalna borba protiv nasilja, prvenstveno nad ženama.

Protestima je prisustvovao još jedan njegov stranački kolega, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i njegova supruga Mirela. Prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak i američki ambasador Michael Murphy.

Stojanović je istakao da je danas razgovarao s ekspertom za ljudska prava i rodnu ravnopravnost Adnanom Kadribašićem, ministrom pravde FBiH Vedarnom Škobićem (HDZ), njegovim pomoćnikom Damirom Šapinom i Lejlom Hodović iz Gender centra FBiH. Najavio je da će javnost obavijestiti nakon što se utvrde konkretni prijedlozi.

Osim u Sarajevu, protesti su bili u Gradačcu, Tuzli, Zenici i Mostaru. Ovo su bili drugi protesti u Gradačcu, a oni prvi bili su dan poslije zločina.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)