Zašto je došlo do vojnog puča u Nigeru i što ondje rade Francuzi i Rusi?

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Uzrocima i razlozima vojnog puča u sjevernoafričkoj pustinjskoj i siromašnoj zemlji Niger bavi se Aljazeera u članku Vedrana Zubića „Niger – vojni puč, borba za energente i ruske zastave“. Ističe da su nedostatak vode i agrarnog zemljišta osudili stanovnike na glad, a rudna blaga da su donijela više problema nego dobrobiti većini stanovnika.

„Prije nekoliko dana“, piše Zubić, „planet je obišla vijest o vojnom puču koji se dogodio u jednoj afričkoj državi saharsko-sahelske oblasti – Nigeru. Niger ima površinu kao Francuska, Velika Britanija i Njemačka zajedno, ali je rijetko u fokusu nekih svjetskih zbivanja. Ta država iz ’srca’ Afrike klasičan je primjer svih događanja u kolonijalnoj Africi i modernom neokolonijalizmu koji se bazira na ekonomskoj eksploataciji sirovina.

U fazi političkog razvoja svijeta nakon Drugog svjetskog rata i Niger je stekao političku neovisnost. Početak druge polovice XX stoljeća upravo je obilježen nastankom brojnih političkih tvorevina koje su se oslobađale ’kolonijalnog jarma’. Prostor Nigera, kao i brojnih njegovih susjeda, bio je kolonijalni prostor Francuske, o čemu govori i današnji službeni jezik te države. Nakon neovisnosti klasični kolonijalizam je prerastao u novu fazu koju pratimo i do današnjeg doba.

Kada se govori o ekonomskim odlikama Nigera može se konstatirati da se radi o jednoj od siromašnijih država svijeta. Nizak životni standard i BDP su osnovna odlika države koju je prije nekoliko dana zadesio vojni puč. To svakako ne znači da Niger nema goleme resurse, ali kao i u primjeru drugih država Afrike, u kojima DR Kongo prednjači, najmanju korist od resursa imaju stanovnici Nigera. Upravo je Niger jedan od razloga zbog kojih je aktualna premijerka Italije prije par mjeseci, govoreći o migrantskoj krizi, optužila Francusku za štampanje i inflaciju „afričkog franka“ kojeg koristi da bi uzela resurse tog dijela svijeta. Zaključila je govor riječima da nije cilj da Afrikanci dođu u Europu, nego da ostanu u Africi i žive od svojih resursa i rada. Dakako, premijerka Italije to je rekla jer se Italija našla pod udarom migranata sa Sredozemnog mora.

Nastavak teksta može se pročitati OVDJE.

Naslovna slika: Urotnici, časnici nigerske vojske objavljuju da je legalna civilna vlast zatočena i da su oni privremeno preuzeli vlast

 

Aljazeera/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)