SATTLER/Potrebno efikasnije procesuiranje izbornih prevara

Vrijeme:3 min, 47 sec

 

Procesuiranje izbornih prevara i vraćanje povjerenja građana u pravosuđe bile su glavne teme javne debate „Pravo na pravdu u Doboju“ koju je Delegacija Europske unije u BiH danas organizirala u tom gradu.

Događaj je okupio predstavnike pravosudnih institucija, civilnog društva, medija, kao i druge građane kako bi razgovarali sa stručnjacima iz oblasti vladavine prava o transparentnosti rada pravosuđa, procesuiranju slučajeva korupcije, kao i izbornim prevarama i krađama te brojnim nepravilnostima i nezakonitostima koje su obilježile lokalne izbore 2020. godine i opšte izbore 2022. godine u Doboju.

Prvi od 14 prioriteta

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler napomenuo je da su izbori i izborni procesi prvi od 14 ključnih prioriteta koje BiH treba ispuniti na putu ka EU te da je debata u Doboju posvećena ovoj temi, nepravilnostima koji su uočene na izborima u prethodne tri godine i razgovoru o efikasnosti rada pravosuđa.

– Sudske odluke koje su tada donesene imale su blage kazne i samim tim se nije ispunio element odvraćanja od počinjenja ovakvih djela. Smatramo da je ovo problem jer akteri koriste resurse na raspolaganju, kupuju glasove i to dovodi u pitanje povjerenje građana u izborni proces. Što je više neprimijećenih i nekažnjenih slučajeva to više ugrožavate proces – rekao je Sattler i dodao kako će EU nastaviti insistirati na prioritetu posvećenom izborima i izbornim procesima.

Naglasio je kako će Europska unija nastaviti podržavati BiH u potrebnim reformama ali da je potrebno i da političari ispune svoje obveze kako bi se ovi ciljevi ostvarili.

– Mi nastavljamo insistirati na poruci ‘Pravo na pravdu’ i na reformi pravosuđa i u konačnici, nema pomaka na EU putu bez pomaka u reformi pravosuđa – kazao je Sattler.

Javna debata u Doboju je bila prilika za diskusiju o tome kakve su bile reakcije pravosuđa na prijavljene nepravilnosti, odnosno kakve su mjere poduzete i mogu li one dovesti do sprečavanja zabilježenih nezakonitosti i krivičnih djela u budućnosti.

Procesuirati sve odgovorne

– Nastojimo ukazati na potrebu da se procesuiraju svi odgovorni, ne samo članovi biračkih odbora, kao što je trenutno slučaj, već da se taj proces mora proširiti na osobe koje su zaista odgovorna za nepravilnosti i on mora biti mnogo efikasniji ukoliko želimo vratiti povjerenje građana u izborni proces u bilo kojoj zajednici u Bosni i Hercegovini – rekla je Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala (TI) u BiH.

Prema podacima koje su predstavili TI i BIRN BiH Središnje izborno povjerenstvo BiH je u posljednje tri godine, nakon lokalnih izbora 2020. godine, pokrenulo aktivnosti protiv suspendiranih članova biračkih odbora na 89 od ukupno 106 redovitih biračkih mjesta na poništenim izborima održanim u Doboju 15. studenog 2020. godine, a Okružno javno tužiteljstvo u Doboju podiglo je optužnice protiv oko 420 osoba. Gotovo sve optužnice odnosile su se na neovlašteno korištenje osobnih podataka i krivotvorenje isprava u izbornom procesu, kao i na izbornu prevaru.

Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije “Pod lupom“, koji je bio jedan od sudionika javne debate u Doboju, govorio je o iskustvima izbornih poromatraća tijekom izbornog dana.

Kršenje zakona bez posljedica– U ovoj zemlji je dozvoljeno kršiti zakone i procedure, dokazane i bez ikakvih posljedica. Kao rezultat toga imamo opće nepovjerenje građana u institucije i činjenicu da smo treća država u svijetu po broju visokoobrazovanih mladih koji napuštaju ovu zemlju. Sve to ima posljedice i na izbore. U Doboju su poništeni izbori 2020., održani ponovljeni 2021. godine i Doboj je jedna od tri lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini u kojima postoje ozbiljne indikcije da se dogodila organizirana izborna prevara, uz Prijedor i Zvornik, na općim izborima 2022.godine. U Bosni i Hercegovini 140.000 stranačkih ljudi, isključivo i u potpunosti provodi i kontrolira izbore. To je atmosfera u kojoj je teško dati svoj glas od straha od posljedica. To je devastirajuće i takva korupcija nas košta mnogo više nego bilo koji drugi problem – rekao je Jovanović.

Europska unija u Bosni i Hercegovini je posvećena podršci unapređenja vladavine prava kao jedne od ključnih oblasti u napretku zemlje na putu ka članstvu u EU. Nakon javnih debata “Pravo na pravdu“ organiziranih u proteklih nekoliko godina u Sarajevu, Ured EU u BiH organiziraju niz tematskih događaja na temu vladine prava u nekoliko gradova u BiH.

Nakon Zenice, Bihaća, Livna, Istočnog Sarajeva, Mostara, Trebinja i Doboja, javne diskusije će biti organizirane u Bijeljini i Banjoj Luci. Cilj ovih događaja je čuti glasove građana, izazove s kojima se suočavaju, ali i omogućiti diskusiju s predstavnicima pravosuđa koji će predstaviti i dobre prakse i govoriti o svom radu, priopćeno je iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)