Nadbiskup Kutleša predslavit će misu na 700. obljetnicu smrti Augustina Kažotića, prvoga hrvatskog blaženika

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Uoči proslave 700. obljetnice smrti bl. Augustina Kažotića 3. kolovoza – dominikanca, biskupa najprije zagrebačkog, a zatim lucerskog – održana je u njemu posvećenoj crkvi dominikanskog samostana i istoimene župe na Peščenici u Zagrebu devetnica. Kažotić, rodom iz Trogira iz patricijske obitelji, štuje se po odobrenju Crkve u zagrebačkoj nadbiskupiji i lucerskoj biskupiji te u dominikanskom redu. Na župni god, u četvrtak, u crkvi na Peščenici svečano misno slavlje navečer u 19 sati predvodit će nadbiskup Dražen Kutleša, koji je nedavno preuzeo službu pastira i upravitelja Crkve zagrebačke.

 

Prvi dan devetnice, kojoj su se vjernici pripravljali za blagdan i ovako velik jubilej, misu je predslavio i propovijedao župnik župe sv. Dominika u Konjščini vlč. Milan Pušec, a liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor iz Konjščine.

Od 26. do 28. srpnja trodnevnu duhovnu obnovu vodio će fra Ante Vučković, splitski franjevac, profesor filozofije i teologije na splitskom bogoslovnom fakultetu. On je prije misao imao egzegetsko-katehetska, pobudna izlaganja, nastavljao bi tijekom mise, posebice u propovijedi, a poslije mise molila se molitva bl. Augustinu te je bilo razmatranje i molitva pred Presvetim. Tema duhovne obnove bila je Hranom i radošću napuni srca naša (Dj 14, 17), a najviše se bavila odnosom duhovnosti i zdravlja u svjetlu Svetoga pisma i u duhu katoličke vjere.

Od 29. do 31. srpnja mise je predslavio i propovijedati don Ivica Mršo, svećenik vrhbosanske nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. U utorak 1. kolovoza euharistiju je predvodio i propovijedao dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Josip Šimunović.

U srijedu 2. kolovoza misu je predslavio i propovijedao prior Samostana i župnik Župe Kraljice svete krunice u Zagrebu fr. Ivan Marija Tomić, OP, koji je istaknuo primarnost odnosa prema Bogu u životu blaženog Augustina i za vjerski i duhovni i ukupni život svakog kršćanina.

Slavljenje jubileja blaženog Augustina Kažotića, za kojega i dalje traje postupak kanonizacije, a za koju je uvjet i jedno čudo, nastavilo se na slavlje sedam stoljeća dominikanskog reda i nešto manje dominikanske prisutnosti u hrvatskim krajevima.

 

 

Samostan bl. Augustina Kažotića – Zagreb/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)