STATE DEPARTMENT/Zakon kojeg su promovirali sankcionirani je drzak pokušaj potkopavanja državnih institucija

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Američko Ministarstvo vanjskih poslova (State Department) komentiralo je danas odluku Ministarstva financija SAD da sankcionira dužnosnike Republike Srpske; srpsku članici Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine RS Nenada Stevandića, predsjednika Vlade RS Radovana viškovića i entitetskog ministra pravde Miloša Bukejlovića.

U priopćenju State Departmenta naglašava se da su sankcionirani dužnosnici koji su omogućili usvajanje zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RSNS) koji podriva Ustav BiH.

“Promoviran od predsjednika entiteta Republika Srpska u BiH, Milorada Dodika, osobe označene na listi Sjedinjenih Američkih Država, ovaj novi zakon je drzak pokušaj potkopavanja državnih institucija. Zakon prijeti stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, kao i izgledima zemlje za integraciju u euroatlantske i europske institucije, a na štetu naroda BiH”, navodi se u izjavi State Departmenta.

Podsjeća se i kako je Visoki predstavnik Christian Schmidt, kao “ultimativni autoritet za tumačenje Daytonskog sporazuma”, javno osudio zakon kao neprihvatljivu povredu vladavine prava i napad na ustavni poredak BiH, a uprkos akciji visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik je potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. srpnja 2023. godine.

“Današnje sankcije temelje se na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima koja smo uveli za promicanje odgovornosti, mira, stabilnosti i funkcionalnog demokratskog upravljanja u regiji Zapadnog Balkana. Nastavit ćemo podržavati građane BiH u njihovim nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i osiguraju mir i prosperitet”, ističe se u priopćenju State Departmenta.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)