Hoće li se probuditi crnogorski povijesni prkos?

Vrijeme:2 min, 24 sec

 

M. Popović: Nepoštivanje crnogorskih državnih simbola, urušavanje kulturnih i znanstvenih institucija zahtijeva građanski otpor

Crnogorski književnik i publicist Milorad Popović smatra da nepoštivanja države Crne Gore, državnih simbola, ustavnih vrijednosti, urušavanje kulturnih i znanstvenih institucija „zahtijeva reakciju u vidu građanskoga otpora, obavještavanja međunarodne javnosti, napuštanja parlamenta od suverenističkih partija, apela raznim međunarodnim udruženjima i asocijacijama za ljudska prava, pisanja deklaracije o položaju crnogorske kulture i nacije, ali i formiranja političko-kulturnoga pokreta u koji bi se uključile asocijacije i pojedinci iz zemlje i dijaspore“.
Milorad Popovic3

U intervjuu podgoričkoj Pobjedi 30. srpnja Popović je rekao da poštovanje države i njezinih simbola ne bi trebalo biti pitanje volje pojedinaca, jer je to obveza, zakonska i ustavna.

„Današnja praksa u Crnoj Gori govori nešto sasvim drugo. Mnogi su primjeri nepoštovanja države, gaženja i uništavanja crnogorske zastave, neustajanja za vrijeme intoniranja himne“, izjavio je, upozorivši kako je veći dio javnosti najviše ostao zaprepašten skandaloznim činom predsjednika nikšićke općine Marka Kovačevića koji je 3. srpnja za vrijeme intoniranja himne držao ispružen srednji prst, pokušavši taj neprimjereni čin opravdati namještanjem sata.

Kada je u pitanju učestalo nepoštovanje državnih simbola, Popović kaže da „tko god nešto zna o prirodi velikosrpskih pretenzija prema Crnoj Gori, koje imaju kontinuitet gotovo 150 godina, za njega tu nema iznenađenja“.

Upitan zašto nije bilo adekvatna odgovora javnosti i prosvjeda zbog skandaloznoga Kovačevićeva čina, Popović je rekao da je to „za ozbiljnu analizu“.

Smatra, međutim, još opasnijim kad predsjednik države Crne Gore kaže da Crnogorci i Srbi imaju isti jezik i kulturu.

„Time se s najviše političke adrese sugerira nepostojanje kulturne i nacionalne individualnosti Crnogoraca, što je nesumnjivo uvod u popis stanovništva koji će pokušati svim silama falsificirati“, rekao je.

S obzirom na kukavičluk opozicije, Popović se boji da će se dopustiti falsificiranje kako bi nacionalni Crnogorci postali manjina u Crnoj Gori, što će biti uvod mijenjanju Ustava kako bi se, kad se za to stvori bolja politička klima, ponovno trgovalo crnogorskom državnošću i Crna Gora se u nekoj novoj trgovini trampila za neki viši interes kao što se to dogodilo 1918.Montenegro zastava2

Govoreći o stanju u crnogorskom medijskom prostoru, kulturi i prosvjeti, Popović je rekao da su u Crnoj Gori danas gotovo sve televizije u privatnom vlasništvu iz Srbije, a crnogorskim stvaraocima uskraćena je pomoć iz državnoga proračuna, onemogućeno postavljanje kulturnih predstava i prezentacija koje imaju nacionalni predznak u više od dvije trećine općina.

„Riječ je o eklatantnom nasilnom mijenjanju nacionalnoga, kulturnoga karaktera Crne Gore“, izjavio je, dodavši da ga to iznenađuje i da je  očajan zbog „vrlo mlake sporadične i neorganizirane obrane elementarnih kulturnih, nacionalnih, ljudskih prava građana koji se ne osjećaju Srbima u Crnoj Gori“.

Popović drži da unatoč svemu ipak, postoji „crvena linija“ koja nije uvijek vidljiva.

„Ako se to bezakonje nastavi, realno je očekivati da će se kod Crnogoraca probuditi nešto od povijesnoga prkosa i da će na adekvatan način pokušati pružiti otpor“, poručio je.

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)