Italija počinje uklanjati imena nebioloških ‘majki’ lezbijki iz rodnih listova djece

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Nove mjere vlade Giorgie Meloni

Talijanski grad Padova počeo je uklanjati imena nebioloških homoseksualnih majki iz rodnih listova djece prema zakonu koji je donijela vlada premijerke Giorgie Meloni.

Radi se o rodnim listovima 33 djece kojima su talijanske lezbijke 2017. upisane kao roditelji pod gradskom upravom Sergia Giordanija. Giordani je došao na vlast obećavši da će ukloniti tradicionalne oznake “majka” i “otac” na rodnim listovima. No njegova odluka je poništena kada je vlada Giorgie Meloni lokalnim vlastima naredila da prestanu Meloniupisivati djecu ‘istospolnih roditelja’ s imenima oba biološka roditelja. To znači da samo djetetov biološki roditelj može biti naveden u rodnom listu, prenosi CNN.

Ova mjera također sprječava muškarce u istospolnoj zajednici da rođenje djeteta prijave s imenima oba oca. Umjesto toga, moraju izabrati jednoga koji će biti zakoniti otac.

U lipnju ove godine državni tužitelj Padove je kazao da rodni listovi 33 djece lezbijskih parova nisu zakoniti. Prvobitno je doveo u pitanje zakonitost rodnog lista djeteta s dvije majke, koji je općina upisala u kolovozu 2017. godine. Tužitelj je opisao imenovanje nebiološke majke kao drugog roditelja na rodnom listu kao “nelegitimno” i zatražio je od lokalnog građanskog suda da dopusti da se njezino ime ukloni i iz potvrde i iz djetetovog dvostrukog prezimena.

Tužiteljstvo je tada također zatražilo od općine rodne listove svih 33 djece koja su od 2017. upisana na prezimena dviju majki. Tužiteljstvo u Padovi regiralo je na temelju toga što talijanski zakon ne priznaje mogućnost da dijete ima dvije majke i toga što gay brakovi u Italiji nisu legalizirani. Budući da nije priznato po zakonu, nebiološki roditelj u istospolnoj vezi mora dati poseban slučaj za zakonito posvojenje svog djeteta, prenio ke ranije CNN.

U ožujku je vlada premijerke Giorgie Meloni naredila gradskim vijećima da prestanu automatski upisivati oba roditelja lezbijskih parova u rodni list. Općina Milano je tada također morala prestati registrirati rođenu djecu istospolnih parova rođenih u inozemstvu.

U ponedjeljak su talijanski zastupnici započeli raspravu o kontroverznom prijedlogu zakona poznatom kao “DL Varchi”, koji bi kriminalizirao surogat majčinstvo dogovoreno u inozemstvu, uz kazne do dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 600.000 do milijun eura (651.000 do 1,1 milijun dolara).

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)