Žestoka kritika na račun kadrovske odluke Europske komisije

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

Amerikanka na visokoj funkciji u EU?

Europska komisija imenovala je Fionu Scott Morton, državljanku SAD-a, na jednu visoku i osjetljivu dužnost – za šeficu Uprave za tržišno natjecanje. Ona će savjetovati potpredsjednicu Komisije Margrethe Fiona Scott MortonVestager, koja je odgovorna za ova pitanja, priopćeno je u Bruxellesu. Time ta Amerikanka dolazi na čelo borbe EU-a protiv tržišne moći velikih korporacija kao što su Apple, Amazon ili Meta – sve sa sjedištem u SAD-u.

Tko je Fiona Scott Morton?

Scott Morton (56) je profesorica ekonomije na Yaleu, a povezana je i sa Sveučilištem u Edinburghu. Radi se o ženi koja je bila visoko rangirana službenica u vladi SAD-a u vrijeme predsjednika Baracka Obame: Scott Morton je od svibnja 2011. do prosinca 2012. bila viša ekonomska analitičarka u antimonopolnom odjelu američkog Ministarstva pravosuđa.

Ona je također radila i kao konzultantica za velike tehnološke kompanije kao što su Apple i Amazon, a sada je viši konzultant u Charles River Associates, konzultantskoj firmi koja kao klijente ima brojne tehnološke koncerne.

Zanimljiv je njezin posljednji twitt u kojem piše da više ne želi koristiti Twitter, očigledno otkako ga je preuzeo Elon Musk, jer, kako kaže, „ne želi pružati besplatan sadržaj kako bi se vlasnik obogatio”.

Kritika još uoči imenovanja

Razlog zbog kojeg je njezino imenovanje na ovako važnu dužnost u EU-u izazvalo veliki val kritike je očigledan: u borbi protiv tržišne moći velikih američkih korporacija treba sudjelovati osoba koja je već́ zarađivala novac savjetujući te korporacije.

Još u svibnju je bilo kritike na račun imenovanja Scott Morton – različite neprofitne organizacije izrazile su zabrinutost, medijiuključujući antimonopolsku skupinu Balanced Economy Project, istraživačku grupu Corporate Europe Observatory sa sjedištem u Bruxellesu, Irish Council for Civil Liberties i LobbyControl iz Njemačke. Sve ove organizacije su poslale zajedničko pismo europskoj povjerenici Vestager.

Scott Morton je „savjetovala niz velikih kompanija, uključujući Apple, Amazon, Microsoft i Pfizer”, navodi se u pismu od sedam stranica koje je objavljeno na internetu. „Mi (…) strahujemo da će blizina prof. Scott Morton velikim tehnološkim kompanijama utjecati na njezinu sposobnost da neutralno i efikasno provodi zakon o konkurenciji EU-a protiv ovih kompanija.”

Kritizira se i činjenica da Scott Morton nije državljanka ni jedne države članice EU-a. Neprofitne organizacije se pozivaju na pasus u propisima EU-a koji to zapravo postavlja kao uvjet.

Zastupnici u Europskom parlamentu traže poništenje odluke

Demokršćani, socijaldemokrati, zeleni i liberali u Europskom parlamentu pozvali su nadležnu povjerenicu Margrethe Vestager da poništi imenovanje Scott Morton.

Četvorica predsjednika zastupničkih klubova izrazila su nerazumijevanje i zabrinutost zbog mogućih sukoba interesa. eu parlamentOni kažu kako je neshvatljivo da netko tko nije iz EU-a zauzima tako istaknutu poziciju, s obzirom na posebnu budnost institucija EU-a protiv vanjskog miješanja.

Najviše su ljuti Francuzi

U Francuskoj je ovo imenovanje izazvalo možda najžešću buru negodovanja. Političari svih stranaka kritizirali su bliskost nove glavne ekonomistice EU-a u tehnološkom sektoru, a posebno njezinu nacionalnost. Govori se, među ostalim, o „skandalu” i o „aneksiji našeg kontinenta od strane Sjevernoamerikanaca”.

Nekoliko francuskih ministrica i ministara je također izrazilo zabrinutost. Ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna napisala je na Twitteru da je „zaprepaštena imenovanjem”. „Reguliranje interneta je ključno pitanje za Francusku i Europu”, naglasila je. I pozvala Europsku komisiju da „preispita” ovo imenovanje.

Komisija odbacuje kritiku

No Europska komisija ne vidi povećan rizik od sukoba interesa. Glasnogovornica Komisije je rekla da je prethodno pažljivo provjereno ima li Scott Morton „osobni interes koji bi mogao utjecati na njezinu neovisnost”.

Osim toga, u prve dvije godine svog mandata Morton ne će smjeti raditi na slučajevima koji se tiču tvrtki koje je prethodno savjetovala. Bruxelles je posljednjih godina nametnuo rekordne kazne nekim tehnološkim korporacijama iz SAD-a.

A zapošljavanje nekoga tko nije iz EU-a Komisija je obrazložila „neophodnim, vrlo specifičnim znanjem”. Scott Morton „se pokazala kao najbolji izbor među kandidatima, kako u pogledu kvalifikacija, tako i u pogledu rezultata koje je postigla za vrijeme procesa zapošljavanja”, rekla je glasnogovornica u Bruxellesu.

D. Roščić (agencije) / Deutsche Welle

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)