REAKCIJE DODIK/Postupanje Lagumdžije u UN-u za krivičnu odgovornost

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da je postupanje veleposlanika BiH u UN Zlatka Lagumdžije za krivičnu odgovornost, jer se BiH, bez odluke Predsjedništva, pridružila izjavi EU u kojoj se osuđuje ruska agresija u Ukrajini.

Dodik je rekao da Lagumdžija nije veleposlanik BiH nego, kako kaže, muslimana u BiH.

– U priopćenju koje nam pokušavaju plasirati sa sutrašnjeg sastanka, a imamo danas to priopćenje, se govori o tome da se traži od BiH da primijeni rigorozne mjere po ranije prihvaćenom nekom načelnom stavu. Eto, BiH neće primijeniti rigorozne mjere. Toliko o tome. Stara praksa – rekao je Dodik, dodajući da “u RS savršeno dobro znaju da će Lagumdžija u UN biti protiv RS”.

On je rekao da je nakon izbora došlo do rotacije veleposlaničkih mjesta i da nije bilo lako prihvatiti ni Svena Alkalaja ni Lagumdžiju za veleposlanike i da bi RS to spriječila da je bilo moguće.

– RS bi to uradila, ali bi tada učinili presedan da i oni kažu da neki veleposlanik Srbin ne može – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je procedura i imenovanje Alkalaja i Lagumdžiju ekspresno sprovedena, dok ni jedan novi srpski veleposlanik nije poslan ni u EU ni u Ženevu, zbog nekih procedura ili godišnjih odmora, pa se neće završiti ta procedura do rujna.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)