Rusija izašla iz važnog dogovora i objavila uvjete, nižu se reakcije

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Predsjednica Komisije Europske unije Ursula von der Leyen opisala je u ponedjeljak odluku Rusije o obustavi sporazuma o izvozu žitarica iz crnomorskih luka “ciničnim potezom” i dodala da će Europska unija nastaviti raditi na tome da se osigura hrana siromašnim zemljama.

Nekoliko sati nakon što je Moskva optužila Ukrajinu za napad na Krimski most, Rusija je priopćila da je obustavila sudjelovanje u važnom sporazumu za izvoz ukrajinskih žitarica preko Crnog mora postignutom uz posredništvo UN-a.

Rusija je o tome službeno obavijestila Ukrajinu preko ruskog veleposlanstva u Minsku, rekao je ruski veleposlanik u Bjelorusiji. Veleposlanik Boris Grizlov rekao je da je veleposlanstvo poslalo Ukrajini notu diplomatskim kanalima i da sporazum prestaje važiti 18. srpnja. Rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je, ipak, reklo da bi zemlja bila spremna razmotriti ponovno pridruživanje ugovoru o izvozu žitarica iz Crnog mora ako vidi “konkretne rezultate”, ali da do sada njezini zahtjevi nisu ispunjeni.

Rusija iznijela uvjete

Unatoč naporima Ujedinjenih naroda da produže dogovor, prepreke ruskom izvozu hrane i gnojiva ostaju, dodala je Rusija. “Tek po primitku konkretnih rezultata, a ne obećanja i uvjeravanja, Rusija će biti spremna razmotriti obnovu sporazuma”, rečeno je.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan vjeruje da njegov ruski kolega Vladimir Putin još uvijek namjerava obnoviti međunarodni sporazum kojim bi se omogućio izvoz žitarica iz ratom razorene Ukrajine.

“Vjerujem da ruski predsjednik Putin želi nastavak ovog humanitarnog mosta, unatoč današnjoj (ruskoj) izjavi”, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Uoči odlaska na dvodnevnu turneju u Saudijsku Arabiju, Katar i Ujedinjene Arapske Emirate, turski predsjednik je rekao novinarima da će razgovarati s ruskim čelnikom uoči očekivanog Putinovog posjeta Turskoj u kolovozu. Dogovor o produljenju sporazuma o žitu “bez prekida” mogao bi biti moguć prije Putinova posjeta u kolovozu, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik najavio je da će turski i ruski ministri vanjskih poslova danas razgovarati o crnomorskom sporazumu i izrazio nadu u napredak po tom pitanju.

Njemačka poslala poruku Rusiji

Njemačka je ponovno pozvala Rusiju da omogući produljenje crnomorskog sporazuma o žitu s Ukrajinom, rekao je vladin glasnogovornik u ponedjeljak u Berlinu. Upitan o eksplozijama na Krimskom mostu, glasnogovornik je na redovnoj konferenciji za medije rekao da Berlin ne komentira pojedinačne događaje u ratu.

Kremlj je objavio ranije u ponedjeljak da obustava sudjelovanja Rusije u sporazumu o žitu nema nikakve veze s eksplozijama koje je Moskva opisala kao ukrajinski teroristički napad.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)