Pokušaji redefiniranja obitelji

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Vrjednote i »antivrjednote« u suvremenim televizijskim serijama

Još od razdoblja devedesetih postoji kontinuiran pokušaj da se preko popularnih televizijskih serija redefinira obitelj i njezine vrjednote, tvrdi talijanska sveučilišna profesorica Stefania Garassini koja je nedavno Obiteljobjavila istraživanje »Obiteljski narativi u televizijskim serijama: Vrjednote ili antivrjednote?« Glavne poruke njezina istraživanja prenio je projekt »Obitelj i mediji«.

»Obitelj je tema koja je u televizijskim serijama unatrag nekoga vremena prošla kroz nekoliko evolucija, koje se događaju u odnosu na neke društvene promjene, a počesto i tako da se najavljuje društvene promjene«, tvrdi profesorica Garassini, koja vodi i talijanski portal »Orientaserie«, koji nudi savjete za izbor filmova i serija koji su u skladu s kršćanskim pogledima na svijet. »U televizijskim se serijama neprestano želi proširiti definiciju obitelji«, napominje talijanska autorica, misleći pritom na izjednačavanje istospolnih zajednica s brakom između muškarca i žene.

»Danas se granicu želi pomaknuti i u smislu da se istospolne partnere koji posvajaju djecu i različite tv‘transseksualne’ zajednice želi predstaviti kao obitelj«, upozorava profesorica Garassini. Novije serije više pozornosti daju pojedincima, osobito onima koji nisu u braku. Vrijednost svakoga odnosa želi se predstaviti samo kroz perspektivu koristi koje jedan pojedinac može izvući od drugoga. U suvremenim serijama može se uočiti i porast fascinacije negativnostima, napominje talijanska sveučilišna profesorica. »Pronaći televizijsku seriju koja se bavi normalnim i suvremenim obiteljima, danas je prava rijetkost«, smatra profesorica Garassini.

Sve pokušaje »redefiniranja« obiteljskih vrjednota, prema talijanskoj autorici, ne može se olako ignorirati jer televizijske serije imaju moć »portretiranja« vrjednota koje bi prema nekim suvremenim mjerilima trebale postati »normalne«, zaključuje u svojem istraživanju talijanska autorica.

Autorica Stefania Garassini 1993. godine pokrenula je mjesečni časopis »Virtual«, prvu talijansku reviju za digitalnu kulturu.

Marino Erceg / Glas Koncil

 

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)