NIJE DOBRO… / Kako je propala ukrajinska protuofenziva: Izgubili trećinu američkih oklopnjaka Bradley

Vrijeme:56 sec

 

Oko trećine svih oklopnih borbenih vozila Bradley, koje su Sjedinjene Američke Države poslale u Ukrajinu već je uništeno ili oštećeno, što najbolje pokazuje koliko je skupocjena bila ukrajinska protuofenziva u kojoj nije probijena niti jedna ruska crna obrane. 

U siječnju ove godine, SAD su poslale Ukrajini stotinjak Bradleya – oklopnih vozila koja služe i za transport pješadije, ali i prilično snažnu vatrenu podršku, prenosi Tportal.

The New York Times u subotu je objavio da je ukrajinska 47. mehanizirana brigada bila određena kao jedinica koja će dobiti Bradleye.

Prema dokumentima koji su iscurili iz Pentagona, ta je brigada dobila 99 oklopnjaka, dok drugi izvori govore da ih je u Ukrajinu otišlo čak 109.

Grupa blogera Oryx koja od početka rata bilježi gubitke obje strane, objavila je da ima vizualnu potvrdu za 34 uništena, napuštena ili oštećena Bradleya – to znači da su Ukrajinci izgubili trećinu svih oklopnih vozila tog tipa. Dodatno, prema Oryxu, Ukrajinci su izgubili i tri Leoparda 2A4 i šest naprednijih Leoparda 2A6.

Gubici nisu neočekivani i uglavnom su se dogodili u prvim danima skupe protuofenzive dok su Ukrajinci pokušali probiti minska polja.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)