Ništa od raspoređivanja NATO-ovih snaga u Distrikt Brčko!

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

U najvećem dijelu bosanskohercegovačke javnosti prešućen je sadržaj dokumenta u kojem su zaključci sa samita NATO-a održanoga ovaj tjedan u Vilniusu, a u kojem se u jednoj točki NATO određuje politički prema Bosni i Hercegovini, primijetio je komentator Večernjeg lista za BiH Zoran Krešić u članku „Propala inicijativa o ponovnom raspoređivanju NATO vojnika u BiH“.

 

Četiri točke zaključaka koje se odnose  na tzv. Zapadni Balkan, od kojih se jedna odnosi na BiH, Hrvatskoj nebo prvo je objavilo.

„Propali su pokušaji da se dodatno sigurnosno dramatizira situacija u Bosni i Hercegovini nakon poteza vlasti Republike Srpske“, piše Vecernji.ba. „Najglasniji u tim zagovorima bio je bošnjački član Predsjedništva Denis Bećirović, a tu je ideju ponavljalo nekoliko propagandista, poput Jasmina Mujanovića, Majde Ruge ili pak Reufa Bajrovića, da je u Distriktu Brčko potrebno rasporediti NATO-ove snage kako bi se spriječila mogućnost odcjepljenja Republike Srpske. No, takva upozorenja očigledno nisu prihvaćena s vjerodostojnosti. ’Najzaslužnija’ za to je misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, ali i NATO stožer u Sarajevu, koji ne šalju posebno dramatična izvješća o zbivanjima u BiH. Sadržaj tih izvješća svodi se na ocjenu kako, osim političkih prijepora, ne postoje sigurnosne ugroze Bosne i Hercegovine te mogućnost izbijanja nasilja ili sukoba.“

Bosnu i Hercegovinu u glavnome gradu Litve zastupao je zamjenik ministra vanjskih poslova i voditelj Povjerenstva za suradnju s NATO savezom Josip Brkić. On je, kako prenosi spomenuti dnevnik, ocijenio kako je i nakon ovoga okupljanja na vrhu Sjevernoatlantskoga saveza BiH na korak bliže ostvarenju toga vanjskopolitičkoga cilja.

„Moja politička opcija, moj politički habitus, vjeruje da je i Bosni i Hercegovini mjesto u punopravnom članstvu NATO-a, ali to će opet biti unutarnji konsenzus u BiH koji će NATO ispoštovati – istaknuo je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić. Na summitu se nije razgovaralo o priključenju Bosne i Hercegovine Sjevernoatlantskom savezu jer je to odluka koju Bosna i Hercegovina treba donijeti suvereno onda kada bude vrijeme za to. – Ovog travnja Finska je postala zemlja članica. Imamo pozitivne signale za Švedsku. Nedavno su naši susjedi Crna Gora i Sjeverna Makedonija postali punopravne članice, tako da sam veliki optimist kada govorimo o politici otvorenih vrata. Temeljno je da NATO goji odnos u kojemu u članstvo prima one zemlje koje to žele“, rekao je Brkić.

Povezano:

AUSTRIJSKI GENERAL Zapovjednik EUFOR-a: BiH je stabilna, slanje vojske u Brčko dovelo bi do eskalacije

Vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)