AUSTRIJSKI GENERAL Zapovjednik EUFOR-a: BiH je stabilna, slanje vojske u Brčko dovelo bi do eskalacije

Vrijeme:1 min, 27 sec
Zapovjednik vojne misije EUFOR u BiH, austrijski general Alexander Platzer, kazao je za austrijski Der Standard kako i pored najava člana Predsjedništva Milorada Dodika koje bi mogle značiti odcjepljenje entiteta Republike Srpske, u principu ne vidi “nikakvu klasičnu vojnu prijetnju”.

Odbacio je mogućnost prebacivanja trupa u Brčko, kako su ranije predložili pojedini analitičari.

“Opća sigurnosna situacija u zemlji je stabilna”, izjavio je Platzer, prenosi Der Standard.

Istaknuo je kako smatra da bi slanje dodatnih trupa u Brčko “prije dovelo do eskalacije nego do deeskalacije.”

Austrijski general je objasnio kako, pored najmanje 600 ljudi koji su operativno osoblje, u misiji su raspoređeni i dodatni vojnici. Pored toga, EUFOR Althea posjeduje dovoljno rezervnih snaga koje mogu biti raspoređene u bilo kojem trenutku ako to bude potrebno.

Naglasio je kako se međunarodna zajednica izjasnila protiv okupacijskog scenarija tako što je odgovornost za državu prepustila domaćim vlastima.

“Ne vidim potrebu da se to mijenja,” dodao je.

Rezervne snage bi mogle doći s područja Balkana, ali bi se mogao angažirati i KFOR s Kosova. Osim toga, još uvijek postoji vanjska strateška rezerva.

“Ona nam je posebno bitna jer se ne nalazi na ovom prostoru”, objašnjava. Dodaje da je po potrebi moguće pozvati još tisuću vojnika, a ta se brojka može i povećati.

“Spremamo se za određene scenarije. Na godišnju vježbu ove godine kao rezervni sastav došlo je oko 700 vojnika. To je bila planirana vježba koja nam je pokazala da su EU i međunarodna zajednica sposobne za djelovanje,” naveo je Platzer.

Također se razmišlja o tome da se pojačanju lokalne promatračke stanice EUFOR-a, takozvani LOT timovi, kako bi se moglo “detaljnije vidjeti što se događa.” Ponude već dolaze od strane zemalja čije su trupe već tu.

Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)