RAMA NAKON SASTANKA S KRIŠTO: Nadam se kako u Uniji ne čekaju novi rat kako bi poveli više računa o ovoj regiji

Vrijeme:1 min, 54 sec

Predsjednik vlade Albanije Edi Rama i predsjednica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazali su danas u Sarajevu kako Berlinski proces smatraju osnovom bolje suradnje država zapadnog Balkana.

Rama s nekima od ministara iz svoje vlade boravi u radnom posjetu BiH, a sastao se s članovima Vijeća ministara BiH predvođenim Krišto. Predsjednika albanske vlade primio je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Dvoje premijera nakon službenih razgovora potvrdili su kako vlade obje zemlje i dalje vide članstvo u Europskoj uniji kao trenutno najvažniji vanjskopolitički cilj a Berlinski proces jačanja suradnje šest država zapadnog Balkana pokrenut 2014. godine vide kao važan instrument da se to i ostvari. Upravo će Albanija biti domaćin summita Berlinskog procesa planiranog za listopad u Tirani.

Krišto je kazala kako podupire sve regionalne inicijative za suradnju ali da BiH “ostane privržena Berlinskom procesu” izražavajući žaljenje što unutar zemlje nema potrebnih suglasnosti za provedbu svega što je u tom okviru dogovoreno. Time je aludirala na činjenicu da se iz Republike Srpske protive ratifikaciji sporazuma o slobodi kretanja s osobnim iskaznicama čime izravno blokiraju Kosovo.

Premijer Rama kazao je kako nije nikakva tajna da njegova zemlja želi pomoći Kosovu i upravo stoga želi slobodu kretanja s osobnim iskaznicama koja bi puno značila Kosovarima.

“Nadamo se da će i BiH po uzoru na Srbiju ratificirati taj sporazum”, rekao je albanski premijer očevidno kritizirajući djelovanje političara iz reda Republike Srpske.

Dodao je kako unatoč ratu u Ukrajini očekuje da EU posveti potrebnu pozornost zapadnom Balkanu te kako se nada “da u Uniji ne čekaju neki novi rat” kako bi o regiji poveli više računa.

Za razliku od BiH Albanija je istodobno i članica projekta Otvoreni Balkan kojeg je 2019. godine pokrenula Srbija no u njemu od svih država zapadnog Balkana za sada sudjeluje samo još Sjeverna Makedonija. U BiH postoje velike rezerve prema tom projektu zbog patronata što ga nad njim ima Beograd a kojeg upravo zbog toga upadljivo forsiraju političari iz Republike Srpske s obrazloženjem da će se olakšati trgovina i jačanje gospodarskih veza u regiji.

Politički odnosi BiH i Albanije, kako su ocijenili premijeri, dobri su no njih ne prati gospodarska suradnja jer je vanjskotrgovinska razmjena između dvije zemlje skromna pa je u 2022. godini iznosila tek nešto više od 90 milijuna eura.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)