Ruski borbeni avioni gotovo se sudarili s američkim dronovima iznad Sirije

Vrijeme:1 min, 43 sec

Američke zračne snage objavile su snimku za koju tvrde da prikazuje ruske borbene zrakoplove kako lete opasno blizu nekoliko američkih bespilotnih letjelica iznad Sirije ispaljujući signalne rakete i prisiljavajući dronove MQ-9 Reaper na poduzimanje oštrih manevara.

“Ovi događaji predstavljaju novu razinu neprofesionalnog i nesigurnog postupanja ruskih zračnih snaga koje djeluju u Siriji”, stoji u priopćenju centrale američkih zračnih snaga. Snimka se sastoji od niza isječaka koji prikazuju ruski borbeni lovac SU-35 kako se približava Reaperu, a kasnije ispaljuje niz signalnih raketa koje lebde u putanji leta bespilotne letjelice.

Dronovi su bili u misiji protiv ISIL-a

Američki general Alex Grynkewich tvrdi da je jedan od ruskih pilota pomaknuo svoju letjelicu ispred drona i uključio naknadno izgaranje, što je smanjilo sposobnost operatera da sigurno upravlja dronom. Naknadno izgaranje stvara mlaz koji potencijalno može oštetiti elektroniku Reapera.

Grynkewich je rekao da su ruski zrakoplovi “počeli uznemiravati bespilotne letjelice” u trenutku dok su tri drona djelovala iznad Sirije jučer oko 10:30 ujutro po lokalnom vremenu. Dronovi su sudjelovali u misiji protiv Islamske države, ali nije precizirano koji je točno bio njihov zadatak.

“Ruski vojni zrakoplovi ponašali su se nesigurno i neprofesionalno dok su bili u interakciji s američkim zrakoplovima u Siriji. Pozivamo ruske snage u Siriji da prestanu s ovim bezobzirnim ponašanjem i da se pridržavaju standarda ponašanja koji se očekuju od profesionalnih zračnih snaga kako bismo se mogli ponovno usredotočiti na trajni poraz ISIL-a”, poručio je Grynkewich.

“Ovo povećava rizik od eskalacije”

Smatra kako su Rusi svojim postupcima ugrozili sigurnost i američkih i ruskih snaga. General Erik Kurilla, šef Središnjeg zapovjedništva SAD-a, naglasio je kako rusko kršenje tekućih napora da se očisti zračni prostor iznad Sirije “povećava rizik od eskalacije ili pogrešne procjene”.

Oko 900 pripadnika američkih snaga raspoređeno je u Siriji kako bi surađivali sa Sirijskim demokratskim snagama koje predvode Kurdi i borili se protiv militanata Islamske države. Još uvijek nije poznato gdje se točno iznad Sirije dogodio navedeni incident.

Video incidenta pogledajte OVDJE.

 

hms.ba /Hrvatsko nebo