Barić pisala gradonačelniku Fridrichshafena: Ovo je presedan u demokratskoj praksi i velika uvreda Hrvata u BiH

Vrijeme:2 min, 29 sec

Predsjednica HKDU BiH Ivanka Barić uputila je otvoreno pismo gradonačelniku grada Fridrichshafena Andreasu Brandu povodom njegove odluke da se na interkulturnom festivalu u ovom gradu ukloni zastava hrvatskog naroda u BiH, o čemu je jučer pisao i Hrvatski Medijski Servis. Pismo gospođe Barić HMS prenosi u cijelosti:

– Poštovani gradonačelniče prijateljskog grada Friedrichshafena, gospodine Brand, pišem Vam u povodu održavanja 30. Interkulturnog festivala u Vašem gradu, odnosno Odluke koju ste donijeli vezano za zabranu isticanja obilježja moga naroda na štandu Hrvatske kulturne udruge Velebit, a na kojem su bili zastupljeni i izvođači iz Bosne I Hercegovine.

Tim povodom želim Vas podsjetiti da je u Parizu u Elizejskoj palači dana 14.12.1995.godine uz nazočnost Vašeg Kancelara Helmuta Kohla, svečano potpisan Daytonski mirovni Ugovor u sklopu kojega je i Aneks 4, odnosno Ustav Bosne i Hercegovine, koji se i sada primjenjuje u Bosni i Hercegovini, a koji među ostalim, Bosnu i Hercegovinu definira kao državu tri konstitutivna naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka i Ostalih koji tu žive. Hrvati su dakle konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini sa svim svojim identitetskim obilježjima, među kojima je i zastava.

Tko stoji iza štanda Pro Sarajevo koji službenu zastavu hrvatskog naroda iz BiH podmeću kao „nelegalnu i nacionalističku“

Također Vas podsjećam da je prema tom Daytonsko-Pariškom mirovnom ugovoru, vojska Bosne i Hercegovine trokomponentna, od kojih je jedna komponenta Hrvatska, kao sljednici Hrvatskog vijeća obrane HVO-a i da vojnici te hrvatske komponente vojske Bosne i Hercegovine, ponosno na svojim vojničkim odorama nose grb Hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine i da s ponosom ističu zastavu Hrvatskog naroda Bosne i Hercegovine koja je u Vašem gradu zabranjena. Zastavu Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini ponosno ističu sve institucije Hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Nije mi jasno koji je točno motiv ovakve Vaše Odluke, koja osim što je protivna UN-ovim Deklaracijama o pravima nacionalnih manjina, kao i o kulturnoj raznolikosti, ona zabranjuje cijelom jednom konstitutivnom narodu, adekvatno se predstaviti, što je presedan u demokratskoj praksi i velika je uvreda za cijeli hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Voljela bih da ovakva odluka nema političku pozadinu, već da je nastala kao rezultat nedovoljnog poznavanja naše složene državne strukture, ali sam sklonija vjerovati da je, ipak, ciljano izlobirana politička odluka.

Moram Vas podsjetiti da je Vaš sunarodnjak, gosp. Christian Schmidt Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, te da u Bosni i Hercegovini postoji i Veleposlanstvo Vaše zemlje, gdje ste se mogli i trebali informirati prije donošenja ove uvredljive odluke, a ne da odluku donosite na temelju jednostranih informacija i lobiranja sa “Sarajevske Baš čaršije”.

Poštovani gradonačelniče, ovo moje pismo shvatite dobronamjerno, kako bi se ubuduće izbjegle ovakve neugode, a u cilju njegovanja dobrih odnosa između našeg glavnog grada Sarajeva i bratskog Friedrichshafena, kao i između naše dvije države, u svjetlu europske perspective, pozivam Vas da preispitate spornu Odluku i objavite ispriku!

Očekujući vaš odgovor, unaprijed se zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam!

 

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)