U Zagrebu preminuo Jerko Doko, predratni ministar obrane BiH

Vrijeme:1 min, 6 sec

 

Jučer, u utorak poslijepodne, u zagrebačkoj bolnici umro je predratni ministar obrane BiH Jerko Doko, doznaje Hrvatski Medijski Servis od izvora bliskog obitelji Doko.

Preminuo je u 71. godini života čekajući na presađivanje jetre koje nije dočekao. Već dulje vremena se mučio i bio je narušena zdravlja.

Iza sebe ostavlja suprugu i troje punoljetne djece. Ima i unučad.

U jednom od rijetkih medijskih istupa, prije četiri godine, Doko je kazao da je najveći problem u BiH ako je jedan od tri konstitutivna naroda ugrožen i majoriziran te da su to u ovom trenutku Hrvati.

– Tu je najveća odgovornost na Bošnjacima, kao najbrojnijem narodu, da se ne dogodi da se Hrvatima biraju njihovi politički predstavnici i sl. – istaknuo je tada Doko.

Doko, koji je bio ministar obrane RBiH u vrijeme kada su se rezervisti JNA spremali za agresiju koja je osmišljena iz Beograda. je kazao da je formiranje HVO-a apsolutno opravdano.

-Njegova je uloga obrana prostora gdje žive Hrvati i BiH, a Hrvati su živjeli na cijelom teritoriju. Kao ministar pomogao sam i utemeljenju HVO-a u Sarajevu u kojemu je bilo čak 1200 Bošnjaka. HVO je legalan, a to se navodi u Zakonu o obrani koji sam ja predložio Vladi, gdje je prihvaćen te potvrđen kasnije na skupštini, kazao je ranije Doko.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)