SAD razmatra što će biti s Wagnerom na Bliskokm istoku i u Africi

Vrijeme:3 min, 4 sec

 

Među mogućnostima koje politički analitičari razmatraju, rekao je jedan američki dužnosnik, jest da bi čelnici afričkih nacija možda sada bili manje voljni angažirati skupinu nakon što su svjedočili da se Prigožin može okrenuti i protiv svojih pokrovitelja.

Sjedinjene Države ispituju kako bi kratkotrajna pobuna Wagner grupe protiv ruskog vojnog čelništva mogla utjecati na operacije tih plaćenika na Bliskom istoku i u Africi, rekli su dužnosnici.

Vođa Wagnera Jevgenij Prigožin iznenadio je svijet oružanom pobunom u subotu u kojoj su njegovi borci došli od ukrajinske granice do na 200 kilometara od Moskve prije nego što je naglo prekinuo ustanak.

Kreatori američke politike gledaju na plaćeničku silu kroz prizmu rivalstva s Rusijom za utjecaj u Africi i na Bliskom istoku i optužuju je za teška kršenja ljudskih prava. Vojska SAD-a sukobila se u Siriji i izravno s Wagnerovim snagama

Među mogućnostima koje politički analitičari razmatraju, rekao je jedan američki dužnosnik, jest da bi čelnici afričkih nacija možda sada bili manje voljni angažirati skupinu nakon što su svjedočili da se Prigožin može okrenuti i protiv svojih pokrovitelja. Jedna od opcija koju je ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio pripadnicima Wagnera bilo je potpisivanje ugovora s ruskim oružanim snagama.

“Ako se te Wagnerove snage apsorbiraju u rusku vojsku preko noći, to bi im mogao biti problem. Mnoge od tih zemalja kada su tražile Wagnerove snage nisu htjele i izravnu rusku vojnu nazočnost “, rekao je dužnosnik, govoreći pod uvjetom da ostane neimenovan.

Neki od tih afričkih vođa, rekao je dužnosnik, duboko su zabrinuti zbog unutarnjih rivala a Wagnerov marš na Moskvu mogao bi pojačati njihove strahove.

“DESTABILIZIRAJUĆI UTJECAJ”

Iako službeno nije dio ruske vojske, Wagnerova skupina važna je Putinu jer može promicati njegove vanjskopolitičke prioritete uz mnogo manju cijenu. Putin je u utorak rekao da je grupa “u potpunosti financirana” iz državnog proračuna.

Wagner je rasporedio tisuće vojnika u Afriku i na Bliski istok i uspostavio je snažne veze s nekoliko afričkih vlada tijekom proteklog desetljeća djelujući operacijama u, među ostalim, Maliju, Srednjoafričkoj Republici i Libiji.

Plaćenici su odigrali i središnju ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, vodeći većinu najkrvavijih borbi protiv ukrajinskih trupa.

U Pentagonu je glasnogovornik brigadni general Patrick Ryder odbio nagađati o Wagnerovoj budućnosti, ali je osudio djelovanje skupine u Africi i šire.

“Oni su destabilizirajući utjecaj u toj regiji i sigurno predstavljaju prijetnju, zbog čega su proglašeni transnacionalnom zločinačkom organizacijom”, rekao je Ryder.

U ponedjeljak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao ruskim medijima da će se Wagnerov rad u Srednjoafričkoj Republici nastaviti.

Američki dužnosnik rekao je da, unatoč Lavrovljevim komentarima, Sjedinjene Države nastoje vidjeti vjeruju li afričke zemlje tim uvjeravanjima.

Prigožin, bivši Putinov saveznik, oglušio se ovog mjeseca o naredbu da svoje trupe stavi pod zapovjedništvo ruskog ministarstva obrane. Nakon pobune, Putin je u ponedjeljak rekao da će poštovati svoje obećanje da će omogućiti Wagnerovim snagama da se ako žele presele u Bjelorusiju, potpišu ugovore s vojskom ili se vrate svojim obiteljima.

Puno će ovisiti o Prigožinovoj sudbini i o tome koliko je utjecaja zadržao kod svojih postrojbi u Africi, rekao je američki dužnosnik.

Michael Mulroy, bivši visoki dužnosnik Pentagona, složio se da bi događaji od vikenda mogli naštetiti Wagneru u Africi.

“Vidjet će se kao previše nestabilni i potencijalna prijetnja čelništvima u tim zemljama”, rekao je Mulroy. “Skoro su započeli državni udar u vlastitoj (zemlji)”, dodao je.

Unatoč očitim rizicima za Prigožinovu organizaciju, postoje izgledi da skupina ima koristi od svoje pobune, rekao je drugi američki dužnosnik. Wagnerov iznenadni pritisak na Moskvu, koji se suočio s malim otporom, mogao bi povećati njegov ugled, što bi dovelo do povećanja poslova u Africi.

“On se bavi nasiljem i to je dobro za brend”, rekao je drugi američki dužnosnik.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)