DŽEBA/Neprihvatljivo nam je da proces Južne interkonekcije vodi BH Gas, opterećen aferama

Vrijeme:57 sec

 

Set energetskih zakona povučen je sa današnjeg dnevnog reda Doma naroda Federacije BiH, na inicijativu premijera Federacije BiH Nermina Nikšića.

Predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović je pojasnio da je Nermin Nikšić tražio odgodu iz razloga što je sjednica Zastupničkog doma odgođena, te naveo da bi bilo dobro da se raspravlja o ovim zakonima nakon tog doma.

Predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda Federalnog parlamenta Damir Džeba tvrdi da ova stranka ima pripremljene amandmane na energetske zakone. Istakao je da nije zadovoljan prijedlog da proces oko Južne intekonekcije vodi kompanija BH-Gas.

– Nama je neprihvatljivo i to da cijeli proces nosi kompanija BH-Gas. Posebno zbog afere koji je mađarski transpoter plina tužio BH-Gas i Energoinvest, te Vladu BiH u Zurichu za 23 milijuna dolara. Dati BH-Gasu da vodi projekat za nas nije prihvatljivo i nemoguće je iskoristiti vlastitu korist kako se želi nametnuti HDZ-u u kritici veleposlanika Murphyja. Prihvatili bi i to da se stvari promijene u BH-Gasu i da vode taj proces osnivanjem nove tvrtke u koju bi bile uključene Vlada FBiH, županije i općine – rekao je Džeba.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)