SUTRA RASPRAVA U NSRS / Šta piše u Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH?

Vrijeme:3 min, 24 sec

 

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS sutra će po žurnom postupku raspravljati o Zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

Povod za skupštinsko zasjedanje, bila je odluka Ustavnog suda BiH koji je iz svojih Pravila o radu izbrisao članak 29 koji je glasio da se sjednice ove pravosudne institucije ne mogu održavati bez plenuma, odnosno ako ne prisustvuju najmanje trojica sudaca koje je izabrao Zastupnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudac kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Zbog toga, institucije Republike Srpske dale su rok (petak 23. lipanj) Ustavnom sudu BiH da povuče ovu odluku na osnovu koje je omogućeno zakazivanje i održavanje sjednica, kao i donošenje odluka bez sudaca izabranih od Narodne skupštine RS.

Pošto se sud nije oglasio do isteka roka, zastupnici namjeravaju usvojiti zakon kojim će ubuduće onemogućiti primjenu svih odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, a to stoji i u članku 1. Zakona, koji će sutra u parlament.

Članak 2. Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH definira da se odluke iz članka 1. ovog zakona neće primjenjivati u RS sve dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

“Ustavni sud BiH donio je Pravila kojima je regulirao pitanja koja bi se trebala utvrđivati isključivo zakonom. Tu se prije svega misli na nadležnost, financiranje, organizaciju Ustavnog suda, nespojivost funkcije suca Ustavnog suda, imunitet i prestanak vršenja funkcije suca Ustavnog suda i druga pitanja koja ne mogu biti predmet Pravila. Također, pored ovih pitanja, Zakonom o Ustavnom sudu BiH potrebno je regulirati način izbora sudaca Ustavnog suda, koje prema važećem ustavnom rješenju bira predsjednik Europskog suda za ljudska prava i koji ne mogu biti državljani BiH ili bilo koje susjedne države. Iz naprijed navedenih razloga neophodno je donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH, a Pravilima Ustavnog suda trebale bi se utvrditi samo procesne radnje Ustavnog suda BiH”, stoji u obrazloženju donošenje ovog zakona.

Članak 2. Zakona ima i drugi stavak, a on glasi:

(2) Do donošenja zakona iz stavka 1. ovog članka, privremeno se stavljaju izvan snage odredbe zakona kojim se propisuje objavljivanje zakona i drugih propisa Republike Srpske, u dijelu koji se odnosi na propise i druge akte koje donosi Ustavni sud BiH.

Kako je to najavljeno od strane predlagača, novim zakonom zaštiti će se svi oni koji budu poštovali odluke Narodne skupštine RS. To je definirano člankom 3. koji glasi:

“Osobe koje su dužne postupati po odredbama ovog zakona izuzimaju se od kaznene odgovornosti propisane kaznenim zakonodavstvom BiH, u pogledu kaznenih djela u vezi s izvršenjem ovog zakona i bit će zaštićene od institucija Republike Srpske”.

U članku 4. piše da Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske”.

Obrazlažući donošenje ovog zakona, predlagač navodi da je njegov ustavna osnova sadržana u Amandmanu XXXII na članak 68. stavak 1. t. 1), 4) i 10) Ustava, prema kojima Republika Srpska uređuje i osigurava integritet i ustavni poredak, te teritorijalnu cjelokupnost Republike Srpske, ustavnost i zakonitost i organizaciju, nadležnosti i rad državnih organa, kao i u članku 70. stavak 1. točka 2. Ustava Republike Srpske, prema kojem Narodna skupština Republike Srpske donosi zakone, druge propise i opće akte.

Obrazlažući razloge za stupanje na snagu ovog zakona narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“, predlagači navode da se predloženim zakonom štiti ustavni poredak i pravni sustav Republike Srpske, što predstavlja naročito opravdan razlog za stupanje ovog zakona na snagu prije osmog dana od dana objavljivanja, a u skladu s člankom 109. stavak 1. Ustava Republike Srpske.

Podsjetimo, Narodna skupština RS je na Sedmoj posebnoj sjednici, 21. lipnja 2023. godine, usvojila je Zaključke u vezi s neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH, gdje je u točki 7. pozvala Ustavni sud da ukine svoju odluku o brisanju članka 39. Pravila Ustavnog suda BiH i zadužila Vladu Republike Srpske i Ministarstvo pravde da pripreme Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH kojim se treba riješiti i pitanje pravne zaštite osoba koje bi bile izložene eventualnom kaznenom gonjenju zbog neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)