Hrvatska proglasila neovisnost – 1991.

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

Dan neovisnosti, 25. lipnja, u Republici Hrvatskoj spomendan je kojim se obilježava povijesna odluka Sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesena 25. lipnja 1991.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika od 25. lipnja 1991. prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991.

Sabor Republike Hrvatske tog je 25. lipnja donio povijesnu “Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske”, kao i “Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske”. Međutim, zbog prosvjeda misije Europske zajednice, provođenje tih dviju odluka odgođeno je na tri mjeseca tzv. Brijunskom deklaracijom od 8. srpnja 1991.

Moratorij od tri mjeseca istekao je 8. listopada iste godine, dan nakon raketiranja Banskih dvora u Zagrebu, piše na portalu povijest.hr.

Tako je tek 8. listopada Sabor na sjednici u podrumu INA-ine zgrade u Šubićevoj ulici donio “Odluku o raskidu svih državno-pravnih sveza na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ”, kojim je konačno ostvareno odvajanje od Jugoslavije. Tako je 8. listopada – Dan Hrvatskoga sabora

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.

 

nedjelja.ba / Hrvatsko nebo