Biden: Zapadni Balkan ostaje prijetnja za nacionalnu sigurnost SAD-a

Vrijeme:2 min, 16 sec

 

Situacija na Zapadnom Balkanu i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država, upozorio je američki predsjednik Joe Biden u poruci Kongresu, u kojoj je obavijestio da je zbog toga neophodno produžiti izvršnu uredbu o izvanrednoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Kako je objavljeno na web stranici Bijele kuće, Biden je produžio Nacionalnu izvršnu uredbu o izvanrednim situacijama na Zapadnom Balkanu, u skladu sa Međunarodnim aktom o ekonomskim ovlastima u izvanrednim situacijama, kako bi se pozabavio neobičnim i izuzetnim prijetnjama za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD.

Ova izvršna uredba je prvobitno potpisana 26. lipnja 2001. i odnosi se na prijetnju po sigurnost SAD, izazvanu radnjama onih koji djeluju na ometanju provođenja Rezolucije 1244 Savjeta sigurnosti UN od 10. lipnja 1999. na Kosovu.

Uredba se odnosi i na osobe koje su uključene u, ili pomažu, sponzoriraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji i drugdje u regiji Zapadnog Balkana, ili protiv osoba koje djeluju na način koji ometa provođenje Daytonskog sporazuma u ​​BiH.

Predsjednik Amerike je naknadno izmjenio tu uredbu Izvršnom uredbom od 28. svibnja 2003. kako bi poduzeo dodatne korake u vezi sa određenim radnjama koje ometaju provođenje, između ostalog, Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001. u odnosu na Sjevernu Makedoniju.

“Dana 8. lipnja 2021. godine potpisao sam Izvršnu naredbu, 14033, kojom je proširen obim izvanrednog stanja u zemlji proglašenom Izvršnom naredbom 13219, sa izmjenama i dopunama, navodeći da je situacija na teritoriju bivše SFRJ i Albanije (Zapadni Balkan), tokom protekla dva desetljeća, uključujući podrivanje poslijeratnih sporazuma i institucija nakon raspada bivše SFRJ, kao i široko rasprostranjenu korupciju u raznim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu, ometa napredak prema efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, i na taj način predstavlja neobičnu i izuzetnu prijetnju po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD”, navodi se u naredbi koju je potpisao Biden, a koja je objavljena na web stranici Bijele kuće.

Biden je, obrazlažući produženje Izvršne uredbe, naglasio da su “akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne stabilizacijske napore na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti, i situacija na Zapadnom Balkanu, koja ometa napredak prema efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije, i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu prijetnju po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD”.

“Djela ekstremističkog nasilja i opstrukcijske aktivnosti, kao i situacija na Zapadnom Balkanu, koja koči napredak prema efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije, navedene u ovim izvršnim naredbama, i dalje predstavljaju neobičnu i izuzetnu prijetnju po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD. Stoga sam utvrdio da je neophodno nastaviti izvanredno stanje koje je proglašeno Izvršnom uredbom 13219 za Zapadni Balkan”, naveo je Biden u odluci.

 

kosovo-online.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)