Ukrajina ispunila 2 od 7 uvjeta za početak pregovora u EU

Vrijeme:1 min, 48 sec

 

Europska unija postavila je sedam uvjeta- uključujući i onaj o pravosudnoj reformi i zaustavljanju endemske korupcije – kako bi pokrenula pristupne pregovore. Ukrajina je zatražila da pregovori počnu ove godine.

U izrazito simboličnom potezu, EU je zajamčila formalni status zemlje kandidatkinje prije godinu dana – četiri mjeseca nakon što je Rusija napala zemlju uslijed njezinih nastojanja da nastavi s integracijom sa Zapadom.

No Europska unija postavila je sedam uvjeta- uključujući i onaj o pravosudnoj reformi i zaustavljanju endemske korupcije – kako bi pokrenula pristupne pregovore. Ukrajina je zatražila da pregovori počnu ove godine.

Izvješće Europske unije prekretnica je u tome procesu, za koji se pristaše brzog ukrajinskog pristupa Europskoj uniji nadaju da će kulminirati odlukom 27 članica u prosincu o početku pregovora s Kijevom.

Dva viša EU dužnosnika koja su upoznata s izvješćem, još neobjavljenom za javnost, rekli su da je Ukrajina zasad ispunila dva kriterija. Jedan od dužnosnika rekao je da se ta dva kriterija odnose na pravnu reformu i zakon o medijima, te je dodao da je fokus bio na pozitivnim pomacima.

“Postoji napredak. Izvješće će biti umjereno pozitivno”, rekla je osoba koja je govorila pod uvjetom anonimnosti. “Ne radi se o uljepšavanju stvarnosti, nego o prepoznavanju napretka, mogu se imenovati istaknuti antikorupcijski slučajevi, na primjer.”
Ukrajina je proteklih mjeseci riješila nekoliko slučajeva korupcije na visokim razinama, uključujući i zatvaranje čelne osobe Vrhovnog suda zbog navodnih 2.7 milijuna dolara mita.

Osim strožih nastojanja da se kazni korupcija, među drugim kriterijima su reforme ukrajinskog Ustavnog suda i policije, mjere protiv pranja novca, kao i zakoni obuzdavanja oligarha i zaštite prava nacionalnih manjina.

Izvješće, opisano je kao trenutna nadopuna prije službenije procjene u listopadu, najprije će ići u ruke 27 nacionalnih izaslanika u srijedu u Bruxellesu, a potom i ministrima vanjskih poslova EU-a kad se u četvrtak sastanu u Stockholmu.

27 zemalja članica imat će posljednju riječ hoće li i kad će otvoriti pristupne pregovore s Kijevom.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)