Biden: Ukrajina neće u NATO; Kuleba traži dodatno oružje za uspješni nastavak ofenzive

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Ukrajinski rat i dalje je ključna tema brojnih događaja i susreta zapadnih političara, a glavni je narativ, sada, definitivno onaj da će rat trajati još dugo ili barem „neko vrijeme“ – kako je to ovih dana kazao i njemački kancelar Olaf Scholz prigodom sastanka s glavnim tajnikom NATO saveza Jensom Stoltenbergom.

Pri tom je Scholz ponovio, doslovno od riječi do riječi, i onu poznatu Bidenovu sintagmu da ćemo „pomagati Ukrajini koliko god to bude potrebno“.

A potrebno će vjerojatno biti još dugo, jer je ukrajinska protuofenziva pokazala (barem za sada) kako nije u mogućnosti probiti čvrste ruske obrambene utvrde i polučiti veće taktičke, a kamoli operativne ili strateške uspjehe koji bi prelomili situaciju.

Tako je francuski predsjednik Emmanuel Macron jučer da je francusko-talijanski protuzračni raketni sustav SAMP/T (naslovna foto) isporučen Ukrajini i da je spreman za rad. Kazao je to na susretu s talijanskom premijerkom Georgom Meloni na konferenciji o protuzračnoj obrani na marginama aeroshowa u Le Bourgetu.

Ovdje treba podsjetiti kako je Pariz već ranije poslao Ukrajini šest vučenih haubica TRF1 od 155 mm i dva sustava protuzračne obrane Crotale, kao i 18 topničkih sustava CAESAR.

Međutim, kako je rečeno na početku teksta, ukrajinska ofenziva na jugoistoku zemlje prilično je zapela: osim što je spora mali su i uspjesi na bojnom polju. Zato i nije preveliko čudo da se sinoć na ukrajinskoj televiziji oglasio i tamošnji ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba, kazavši kako oružje koje je Ukrajini dano još nije dovoljno za pobjedu.

Kuleba je kazao “ako nema pobjede, onda pomoć nije bila dovoljna”. “Do tog trenutka (do pobjede) meni nikad neće biti svega dovoljno, koliko god oni davali”, kazao je Kuleba, dodavši da su Ukrajini prije svega potrebne granate i oklopna vozila.

Ovdje je zanimljivo podsjetiti da je taj isti Kuleba prije dva tjedna, u intervjuu za Reuters, izjavio kako “Ukrajina ima dovoljno oružja za pokretanje protuofenzive“ i da će „ova operacija zemlji donijeti pobjedu nad Rusijom potrebnu za ulazak u NATO”.

Međutim, ni s ulaskom Ukrajine u NATO stvari ne stoje dobro. Osim što je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg prigodom nedavnog boravka u Berlinu izjavio kako na predstojećem summitu NATO-a u Vilniusu u srpnju Ukrajini neće biti uručeni bilo kakvi službeni rokovi za članstvo, jučer je na konkretni upit novinara hoće li Ukrajina ući u NATO i američki predsjednik Joe Biden kratko odgovorio: „Ne!“

Pritom je podsjetio kako Sjedinjene Države s Ukrajinom blisko surađuju na obrambenom području i kroz isporuke oružja i da će tako ostati i u budućnosti.

Što donosi budućnost ostaje tek za vidjeti.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)