Na današnji dan svirepo je ubijeno 114 Hrvata i Bošnjaka u Mostaru

Vrijeme:58 sec

Na današnji dan, 13. lipnja 1992. godine, na lokalitetima Uborak i Sutina kod Mostara ubijeno je 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Tada su pripadnici JNA i srpsko-crnogorskih paravojnih formacija, iz više skloništa, kuća i stanova, u širem području Zalika i sjeverne mostarske kotline, odveli i svirepo likvidirali 114 mostarskih civila, 85 Bošnjaka i 29 Hrvata.

Bio je to prvi i najveći masovni zločin u Mostaru i Hercegovini tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a za njega 31 godinu poslije još nitko nije odgovarao. Ovo su istovremeno bile i prve otkrivene masovne grobnice u Bosni i Hercegovini.

Danas će po prvi put biti obilježen i Dan civilnih žrtava rata Mostara uz 31. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini.

U sklopu programa planirana je posjeta spomenicima, i to u 11 sati spomen-obilježju na Uborku, u 11.45 sati u Sutini, te u 12.15 sati spomen-obilježju u Zaliku.

Organizatori ističu kako će se u srijedu, 14. lipnja, održati okrugli stol zatvorenog tipa na temu Memorijalizacija stradanja civilnih žrtava rata u Mostaru 1992 – 1995., a zaključci s navedenog okruglog stola bit će dostavljeni svim medijima.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)