MACRON: Počela je ukrajinska protuofenziva, pojačali smo slanje streljiva, oružja i oklopnih vozila

Vrijeme:1 min, 3 sec
Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da je započela dugo čekana ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga te je obećao dodatnu vojnu pomoć za vladu u Kijevu. Macron je na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s poljskim i njemačkim vođama Dudom i Macronom rekao: “Učinili smo sve da joj pomognemo”.

“Pojačali smo slanje streljiva, oružja i oklopnih vozila. Nastavit ćemo i u narednim danima i tjednima”, rekao je Macron, koji je prije nekoliko dana kazao da je razgovarao s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, potvrdivši početak protuofenzive.

Njemački kancelar Olaf Scholz je na pitanje o tome smatra li Njemačka da Ukrajini treba dati sigurnosna jamstva na samitu NATO saveza u svibnju odgovorio: “Jasno je da to trebamo i to trebamo na veoma konkretan način”.

Sastanak vođa triju zemalja u Parizu trebao je signalizirati jedinstvo između istočne i zapadne Europe nakon što je Varšava preuzela veliku logističku i diplomatsku ulogu što se tiče pomoći za Ukrajinu dok je istovremeno opominjala njemačko i francusko vodstvo zbog njihove sporost.

Macron je rekao da je sastanak dokaz da ne postoji podjela između “stare” i “nove” Europe, koju su jednom istaknule Sjedinjene Države nakon što su istočne europske zemlje odbile podržati Francusku i Njemačku glede rata u Iraku prije 20 godina.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)