Grlić-Radmanovo ministarstvo osudilo potez čelnika općine Tivat u Crnoj Gori i prosvjed predvođen popom SPC-a

Vrijeme:2 min, 11 sec

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske oštro je u petak osudilo potez čelnika općine Tivat u Crnoj Gori koji je pozvao na bojkot predavanja o Domovinskom ratu, koje su organizirali Hrvatsko narodno vijeće u Crnoj Gori i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske. Prosvjed manje skupine prosvjednika predvođenih svećenikom Srpske pravoslavne crkve Miajlom Backovićem ocijenilo je kao oblik zastrašivanja hrvatske zajednice pred skore opće izbore u Crnoj Gori.

Ministarstvo je reagiralo na poziv predsjednika Općine Tivat Željka Komnenovića na bojkot najavljenih predavanja o Domovinskom ratu koja su u Domu kulture „Josip Marković” u Donjoj Lastvi organizirana za učitelje hrvatske nastave u inozemstvu, učitelje povijesti i sve zainteresirane.

Predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović predavanje je nazvao „bijednim pokušajem stjecanja političkih bodova Hrvatske građanske inicijative (HGI)”, stranke koja djeluje u Crnoj Gori, i koja u nedjelju, 11. lipnja sudjeluje na parlamentarnim izborima. Osim toga, Komnenović je za Domovinski rat kazao kako je to bio građanski rat te kako se ne treba “vraćati u prošlost”. Pop Backović kazao je pred okupljenih desetak-petnaest mirnih prosvjednika da on tu nije nije u ulozi svećenika, već da je došao kao građanin, a onda ih je poučio o tomu što se u doba Domovinskog rata događalo. Istakno je da držanje danas predavanja o tom razdoblju uznemiruje Srbe koji su se tada napustivši Hrvatsku nastanili u Tivtu i one koji su odnosno čiji su bližnji sudjelovali u Hrvatskoj u onomu “što se tamo događalo”.

Grlić-Radmanovo ministarstvo ocijenilo je da su i takvi pozivi na bojkot i prosvjed predvođen od svećenika SPC-a protiv predavanja neprihvatljivi jer da predstavljaju “pokušaj zastrašivanja autohtonog hrvatskog puka”, osobito pred izbore , a na koje samostalno izlazi HGI.

Nadalje je ministarstvo priopćilo da „hrvatska vlada očekuje od crnogorske vlade da zaštiti svoje građane od svih manipulacija i neutemeljenih napada, a hrvatskoj manjinskoj zajednici osigura dostojanstven i miran život”.

Bez ikakve prethodne komunikacije s predsjednikom HNV-a CG, predsjednik općine Tivat javno je pozvao građane na bojkot predavanja koje je ocijenio “bijednim pokušajem stjecanja političkih bodova Hrvatske građanske inicijative (HGI)”, a Domovinski rat nazvao građanskim i samu manifestaciju provokacijom dijela građana Tivta, kažu na Zrinjevcu.

Hrvatska vlada očekuje od crnogorske vlade da zaštiti svoje građane od svih manipulacija i neutemeljenih napada, a hrvatskoj manjinskoj zajednici osigura dostojanstven i miran život, stoji u priopćenju.

Fotoreportažu s predavanja  s opširnim sadržajnim prikazom objavio je Radio Dux. Isti medij donio je i vijest o posjetu državnog tajnika Milasa Hrvatima u Boki. Na mrežnoj stranici Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore može se pročitati najava međudržavnog susreta hrvatske književnosti u Boki, koji se održava od 2. do 4. lipnja.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)