KOSOVO/U Zvečanu počeo novi prosvjed Srba

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

U Zvečanu, općini na sjeveru Kosova s većinskim srpskim stanovništvom, počeo je još jedan prosvjed protiv prisustva specijalaca Kosovske policije, javlja Anadolija.

Danas se okupio veliki broj građana, mještana Zvečana i obližnje Sjeverne Mitrovice. Građani su razvukli srpsku zastavu dugu 250 metara.

Ponovljeni zahtjevi

Bivši predsjednik Skupštine općine Zvečan, Srđan Milosavljević ponovio je zahtjeve da se udalje kosovski specijalci, da ne dolazi novi gradonačelnik i da se oslobode dva srpska mladića uhićena u ponedjeljak.

Vojnici KFOR- su u stanju pripravnosti i kordonom osiguravaju prilaz općinskoj zgradi. Iza metalne ograde danas je razvučena i bodljikava žica.

Pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova od petka su u zgradi Općine, kada su pomogli da novoizabrani gradonačelnik uđe u Općinu. Tog dana je došlo do sukoba srpskih prosvjednika s kosovskim policajcima u njihovom pokušaju da spriječe ulazak gradonačelnika u Općinu.

Ozlijeđeno 30 vojnika i više desetaka prosvjednika

Srpski prosvjednici su se potom u ponedjeljak sukobili i s KFOR-om, kada je ozlijeđeno 30 međunarodnih vojnika i više desetaka prosvjednika. Do tog sukoba je došlo nakon što prosvjednici nisu htjeli pustiti da se blindirana vozila policije povuku iza kordona KFOR-ovih vojnika.

Tada je došlo do nasilja u kome su prosvjednici vojnike gađali molotovljevim koktelima, šok bombama, ali i vatrenim oružjem. Nasilje su osudili kosovski dužnosnici, NATO, SAD i EU.

Prosvjed se danas održava i u općinama Zubin Potok i Leposavić, gde također KFOR osigurava općinske zgrade.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)