MILIČEVIĆ/ Izgraditi društvo u kojem se cijeni dostojanstvo svih te se nastoje prevladati podjele i sukobi

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem Fenix 72. u Posušju je utorak obilježen Dan branitelja općine Posušje.

Zajednički vijenac pred spomen obilježjem hrvatskim braniteljima položili su i svijeće upalili načelnik općine Posušje Ante Begić i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, predsjednik Odbora za obilježavanje Dana branitelja općine Posušje brigadir Jozo Miličević, članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja, predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje sa svim ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, predstavnici Vlade ŽZH, predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović s ministrima, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, konzul Republike Hrvatske u BiH Marko Babić i predstavnici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH predvođeni brigadirom Zdravkom Rezom.

Nakon toga služena je sveta misa za sve nestale, poginule, umrle i žive branitelje u crkvi Bezgrešnoga začeća BDM u Posušju, a potom je uslijedio svečani mimohod od spomenika fra Grge Martića, preko dvije najduže posuške ulice do Trga hrvatskih branitelja.

Po njegovim riječima, na taj način sjećanje na njih postaje inspiracija za buduće generacije, da se bore za slobodu, ravnopravnost i jednakopravnost svoga naroda. Dodao je i kako stvaranje država je važan korak u procesu stvaranja slobode i samostalnosti, ali nije i krajnji cilj.

”Potrebno je raditi na izgradnji društva u kojem se cijeni dostojanstvo svih te se nastoje prevladati podjele i sukobi unutar društva koji su nastali određenim interesima ”, kazao je Miličević.

Predsjednik Općinskog vijeća Posušje Ivan Lončar je rekao kako su hrvatski branitelji iz Posušja, kao i svi drugi hrvatski branitelji, imali jaku vjeru da mogu obraniti svoje domove i domovinu. Govorio je i o njihovoj hrabrosti na početku Domovinskog rata kada su branitelji s vrlo malo vojne opreme odolijevali napadima brojnijeg i vojno nadmoćnijeg agresora.

”Posušje je u Domovinskom ratu dalo veliki doprinos, bez obzira radilo se o borbi na prvoj crti ili o zbrinjavanju izbjeglica i prognanih. Posušani uključeni u razne postrojbe su bez ikakvih kalkulacija išli braniti hrvatski narod gdje god je bilo potrebno”, kazao je Lončar.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Predrag Čović kazao je kako u ime Vlade ŽZH može obećati da će se potruditi da djeca u školi uče o ” herojstvu branitelja, da obilaze mjesta koja su za nas bitna i koja obilježavaju noviju hrvatsku povijest na ovim područjima.”

Tijekom obilježavanja Dana branitelja općine Posušje uručene su i nagrade te priznanja ekipama malonogometnog turnira odigranog povodom Dana branitelja općine Posušje, kao i svim osnovnim školama, odnosno razredima, koji su izradili i izložili likovne radove na temu Domovinskog rata, priopćeno je iz Općine Posušje.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)