Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne podržalo vrijednu Jukinu inicijativu, pogledajte o čemu je riječ

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

Dodaje se kako se imenovanjem škola po velikanima s ovih prostora čuva spomen na njih i na njihovu ostavštinu.

Upravni odbor Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHK HB) uputio je potporu inicijativi Darke Juke da se Treća osnovna škola Mostar preimenuje u OŠ akademika Ivana Zovke, kao i da područni odjel te mostarske škole u naselju Polog dobije ime po pokojnoj novinarskoj legendi Ivanu Ćubeli.

„Riječ je o hvale vrijednoj, itekako opravdanoj, dobrodošloj i precizno argumentiranoj inicijativi koju ste na razmatranje dostavili Gradskom vijeću i Gradskom poglavarstvu Mostara, a i našem Društvu na znanje. DHK HB i samo zastupa stajalište imenovanja naših osnovnih i srednjih škola po zaslužnima, posebno s polja književnosti, s naglaskom na one koji su potekli s našega podneblja i svojim djelovanjem i ostavštinom obogatili i zadužili ovu sredinu“, priopćeno je iz DHK HB.

Dodaje se kako se imenovanjem škola po velikanima s ovih prostora čuva spomen na njih i na njihovu ostavštinu, a ostavština akademika Zovke nemala je za ukupnu etnografiju, poglavito za izučavanje hrvatske pučke tradicije i usmene književnosti koju je pokojni etnograf za kratkoga života neumorno prikupljao.

„Ovim dajemo javnu potporu Jukinu prijedlogu i upućujemo preporuku gradskim vijećnicima i prvom čovjeku Grada da, s obzirom na ukupnu argumentaciju i činjeničnu opravdanost potrebe za preimenovanje postojećeg, zastarjelog i pomalo činovničkog imena Treće osnovne škole, pozitivno odgovore na zaprimljenu inicijativu. Juka je zaista ponudio kvalitetan i opravdan prijedlog koji, uzimajući u obzir i posebnosti sredine u kojoj živimo, nema nikakve konotacije zbog kojih bi bilo tko mogao biti povrijeđenom samom inicijativom“, poručili su iz DHK HB.

 

bild.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori