U 97. GODINI/Preminuo Franjo Boras, hrvatski član prvog demokratski izabranog Predsjedništva BiH

Vrijeme:1 min, 10 sec

 

– U Mostaru je u srijedu u 97. godini života preminuo Franjo Boras, hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabran na prvim demokratskim višestranačkim izborima u BiH 1990. godine.

Franjo Boras je rođen 12. veljače 1927. u Vitini u Općini Ljubuški. Ispraćaj Franje Borasa je u četvrtak, 25. svibnja, u 14.00 sati, ispred mrtvačnice Bijeli Brijeg u Mostaru. Pokop će biti obavljen na groblju Masline u Mostaru.

Boras je kao kandidat HDZ-a BiH izabran u Predsjedništvo BiH zajedno s Stjepanom Kljuićem, tadašnjim predsjednikom HDZ-a BiH. Predsjedništvo Republike BiH je imalo sedam članova od kojih po dva Hrvata, dva Muslimana( od 1993. Bošnjaka op. M.L) i dva Srbina i jednog predstavnika ostalih.

Kao član Predsjedništva aktivno je bio uključen u provedbu referenduma 1990 o neovisnosti Bosne i Hercegovine te kasnije o izlasku BiH iz Jugoslavije. Nakon izbijanja rata 1992 godine Boras još radi u Predsjedništvu BiH, a napušta Sarajevo nakon hrvatsko-bošnjačkoga rata u listopadu 1993. godine.  Nakon raspada Predsjedništva napustio ga je zbog ‘privatiziranja’ državnog vrha od strane bošnjačke politike koju je provodio Alija Izetbegović (SDA).

Borasa je zamijenio komunistički kandidat na izborima Ivo Komšić. Boras je kasnije sudjelovao i u mirovnim pregovorima koji su vođeni uz posredovanje međunarodne zajednice. Borasa je nakon Drugog svjetskog rata zadesio Križni put i jugoslavenski državni teror  koji je i sam osjetio  na izdržavanju višegodišnje zatvorske kazne u Zenici.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori