TURSKA/Protuimigrantska stranka podržala Erdoganovog protukandidata

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Čelnik turske protuimigrantske Stranke pobjede u srijedu je podržao Kemala Kilicdaroglua u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, na kojima će se taj oporbeni kandidat suprotstaviti predsjedniku Tayyipu Erdoganu.

Umit Ozdag, čelnik nacionalističke Stranke pobjede koja je osvojila 2.2 posto glasova na parlamentarnim izborima 14. svibnja, pozvao je pristaše da 28. svibnja glasaju za Kilicdaroglua u drugom krugu, u kojem Erdogan želi produžiti svoja dva desetljeća na vlasti.

“Odlučili smo podržati Kilicdaroglua u drugom krugu predsjedničkih izbora”, rekao je na konferenciji za medije u Ankari, gdje je stajao uz tog predsjedničkog kandidata, čelnika Republikanske narodne stranke. Ta bi podrška mogla umanjiti prednost koju je Erdogan dobio u ponedjeljak kad ga je podržao Sinan Ogan, nacionalistički kandidat koji je u prvom krugu izbora završio treći s 5.2 posto glasova.

Erdogan je imao 49.5 posto, a Kilicdaroglu 44.9. Ozdag je rekao kako su njegova stranka i Kilicdaroglu postigli dogovor o vraćanju izbjeglica u njihove domovine unutar godine dana “u skladu s međunarodnim zakonima i ljudskim pravima”. Dodao je da je slične razgovore vodio i s Erdoganovom strankom AK, no da ju nije odlučio podržati jer njezin plan ne uključuje repatrijaciju izbjeglica.

Prema službenim podacima, Turska je država s najviše izbjeglica na svijetu – njih 4 milijuna. “Erdogane, namjerno si pustio 10 milijuna izbjeglica u Tursku. Čak si i stavio tursko državljanstvo na prodaju kako bi uvezao glasove”, napao je prošli tjedan Kilicdaroglu svog suparnika, ne navodeći dokaze.

“Ovdje sad najavljujem – kad budem izabran, poslat ću sve izbjeglice kući, točka”, rekao je tada. No Kilicdarogluov blok na parlamentarnim izborima, održanim isti dan kao i prvi krug predsjedničkih, nije osvojio dovoljan broj glasova u tom tijelu za formiranje većine. Erdogan, koji tu većinu ima, stoga izbore u nedjelju predstavlja i kao odluku o stabilnosti države.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)