POLJSKI GENERAL/ U Bjelorusiji će se dogoditi oružani ustanak, moramo biti spremni

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

General Waldemar Skrzypczak, bivši zapovjednik poljskih kopnenih snaga, rekao je jučer na televiziji Polsat da postoje realni izgledi za oružani ustanak u Bjelorusiji i pozvao Varšavu da se pripremi za takav scenarij.

Prema riječima poljskog generala, ako ukrajinski protunapad bude uspješan, naoružani Bjelorusi koji se sada bore na strani ukrajinskih snaga mogli bi pokrenuti svrgavanje režima predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

“Pripremimo se za ustanak u Bjelorusiji, jer će se dogoditi. Stvar je u tome da ne možemo propustiti ovaj trenutak. Moramo biti spremni podržati one trupe koje će izvesti operaciju protiv Lukašenka. Imamo razloga da im pomognemo, kao što pomažemo Ukrajincima”, rekao je Skrzypczak.

“Lukašenko nema kapacitet spriječiti ustanak”

Poljski general vjeruje da će bjeloruski narod podržati dragovoljce koji se sada bore u Ukrajini i “s entuzijazmom će ići protiv Lukašenka”.

“On više nema vojni kapacitet spriječiti takav ustanak. Rusija mu neće puno pomoći, jer će imati svojih problema”, dodao je, pozivajući poljske vlasti da se pripreme za masovni priljev Bjelorusa u Poljsku u slučaju ustanka, prenosi Index.hr.

Usred glasina o njegovom narušenom zdravstvenom stanju, Svetlana Tsikhanouskaya, čelnica ujedinjene oporbe Bjelorusije, pozvala je Bjeloruse da se pripreme “za svaki scenarij”.

Lukašenko dužnosnicima: Neću umrijeti, ljudi

Lukašenko se jučer pojavio u javnosti i odbacio tvrdnje da je lošeg zdravlja. U videu prikazanom na državnom mediju bjeloruski predsjednik (68) rekao je dužnosnicima: “Neću umrijeti, ljudi.”

Lukašenko, jedan od najbližih saveznika Vladimira Putina, nije viđen od 9. svibnja, kada je na vojnoj paradi u Moskvi djelovao iscrpljeno. Sada kaže da je bio zaražen adenovirusom, što je virus obične prehlade.

Tvrdio je da je, iako je za oporavak od takvog virusa bilo potrebno samo tri dana, bio previše zauzet da bi se pojavio u javnosti. “Neću umrijeti, ljudi. Morat ćete se boriti sa mnom još jako dugo”, dodao je.

Lukašenko vlada Bjelorusijom od 1994. godine.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)