MILATOVIĆ/ I dalje ćemo biti pouzdana članica NATO-a, prioritet svih prioriteta članstvo u EU

Vrijeme:2 min, 40 sec

 

Jakov Milatović, polaganjem prisege pred zastupnicima crnogorskog parlamenta, stupio je na dužnost predsjednika Crne Gore.

“Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika vršiti odgovorno časno, savjesno i nepristrasno, po Ustavu i zakonu”, kazao je Milatović polažući prisegu.

Svečanoj inauguraciji novog predsjednika Crne Gore nazočili su predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, bošnjački član Denis Bećirović, kao i uzurpator hrvatskog mjesta u Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Albanije Bajram Bega, zatim specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Escobar, te predstavnici EU i veleposlanici akreditirani u Crnoj Gori, kao i dosadašnji predsjednik Milo Đukanović, prenosi Hrvatski Medijski Servis


Milatović je u u inauguralnom govoru nakon polaganje prisege rekao je da osjeća posebnu čast i ponos što polaganjem prisege preuzima dužnost predsjednika.

„Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću, što sam dobio priliku biti na čelu zemlje u kojoj sam rođen, koju beskrajno volim, u čije temelje su životno djelo utkale generacije mojih predaka… I da sam mogao birati, rodio bih se baš ovdje, na najljepšem parčetu zemlje protkanom višestoljetnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena. Inspiraciju na funkciji tražit ću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pragalaštvu postratnih generacija. Bit ću istinski predsjednik svih građana, nezavisno od njihove političke, vjerske i nacionalne pripadnosti ili bilo kog drugog osobnog svojstva, kazao je Milatović i nastavio:

„Smjena političkog establišmenta i konsolidacija naše demokracije budi optimizam da ćemo u narednom razdoblju s puno više zajedništva rješavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja za budućnost Crne Gore. Posao koji nas očekuje neće biti kratkoročan i lak. Eliminiranje unutarnjih podjela, izgradnja jakih institucija, nepristrasna distribucija pravde, društvo jedankih šansi… zahtijevat će punu posvećenost. Podjele bivaju izazivane umjetno, često s namjerom da se prikrije rastakanje općih dobara i uvećanje osobnog bogatstva. Vrijeme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih – a to je ljubav prema Crnoj Gori. Predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gdje su nas dijelili iznađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora”, poručio je Milatović.

“Nikad više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno. Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu. To je moja priča za koju želim da postane priča svih nas u Crnoj Gori. Bit ću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatk je svih. Sustav kreiran po mjeri jedna stranke nije izdržao izazove nakon smjene vlasti. Nadam se da smo iz toga izveli pouke koje će nam omogućiti da izgradimo jake institucije. Pravni sustav takođe zahtijeva unapređenje. Ne trebamo juriti većine, ni dvotrećinske ni tropetinske, već tražiti konsenzus u iznalaženju boljih rješenja. Jedino tako će Crna Gora biti na dobitku. U okviru svojih ovlašćenja spreman sam biti generator sveopćeg dijaloga potrebnog za postizanje konsenzusa za imenovanja u pravosuđu i ubrzanja našeg europskog puta, kazao je Milatović.

Novi crnogorski predsjednik rekao je da će Crna Gora i dalje biti pouzdanna članica NATO-a, a da će prioritet svih prioriteta sada biti članstvo Crne Gore u Europskoj uniji.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)