HRVATSKI PREDSJEDNIK U USORI MILANOVIĆ/Hrvati žele biti predstavljeni na dostojanstven način, a ne da to bude netko koga se gura sa strane

Vrijeme:4 min, 38 sec

 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je u ponedjeljak Usoru gdje je sudjelovao na obilježavanju Dana Općine Usora i 31. godišnjice 110. brigade Hrvatskog vijeća obrane Usora. Tom prigodom je istaknuo kako bez Hrvata nema BiH, te kako će Hrvatska nastaviti pomagati BiH, izrazivši nadu u to kako će BiH uskoro postati dio EU.

– U ovaj vaš lijepi i skroviti grad dolazim kao prijatelj, bez skrivene namjere ili da bih nekoga provocirao. BiH želim, a samim time i sva tri naroda, posebno Hrvatima jer je to moj narod, da što prije budu u EU. To vidim kao realnost, a prijatelji iz EU mora zasukati svoje rukave jer i BiH na to čeka već predugo – rekao je predsjednik Republike Hrvatske, prenosi Fena.

Kako je kazao, za Usoru u kojoj danas ima oko šest tisuća stanovnika ”mnogi u Zagrebu ne znaju, nisam ni ja do 1990. godine, a vezan sam za BiH i Livno jer je podrijetlo moga prezimena od tamo” te kako bi bilo dobro da kamere hrvatskih televizija pokažu ljude koji ovdje žive jer se ovdje nailazi na život.

Milanović u Usori

Naglasio je kako je za kraj rata zaslužna hrvatska vojska.

– Netko to gleda kao okupaciju, a netko kao slobodu, ali svatko to mora gledati kao početak kraja krvoprolića. Taj kraj je omogućila hrvatska vojska, hrvatske gardijske i domobranske brigade, HVO. Na temelju sporazuma između Alije Izetbegoviće i Franje Tuđmana po kojem je hrvatska vojska djelovala na prostoru BiH potpuno ”lege artis” u skladu sa svim pravilima rata, međunarodnog prava i susjedskih odnosa, tu nema nijednog upitnika, nijedne mrlje. Kraj rata je omogućila hrvatska vojska. Ne NATO i njegovi bombarderi, nego hrvatski vojnici, na terenu, na zemlji i nažalost stotine njih pod zemljom. Borili ste se za svoju slobodu, za svoj dom, svoju državu, a na kraju krajeva i za Hrvatsku, a Hrvatska to nikada neće zaboraviti – poručio je.

Milanović smatra kako je bitno i pitanje predstavljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH te da briga hrvatskog naroda za to pokazuje kako je Hrvatima stalo do ove države.

– Bitno je pitanje predstavljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH i to je po meni najbolji i simboličan dokaz da je Hrvatima stalo do ove države, a to im se katkada drsko odriče, jer kao oni imaju plan B, imaju Hrvatsku. Treba se postaviti pitanje zašto Hrvati BiH inzistiraju na nečemu što je tako simbolično, što nije materijalno i ne donosi neke silne milijune, nego je isključivo pitanje časti i ponosa, a to meni govori da je Hrvatima stalo do ove države i da oni žele biti predstavljeni na dostojanstven način, a ne kao netko koga se gura sa strane – kazao je hrvatski predsjednik.

Naglašava kako bez Hrvata nema BiH.

– Želim da ovo i dalje cvate, da Hrvatska pomogne koliko može, a može puno više nego što radi. Lijepo vas vidjeti u ovolikom broju u ovoj maloj sredini, znam koliko vam Hrvatska znači, značite i vi nama. Učinit ćemo sve što možemo da se vaše dostojanstvo i vaši interesi očuvaju, uz poštovanje države koja nam je susjedna. Pozivam i druge koji nisu pripadnici hrvatskog naroda, a koji su većina ovdje, da shvate da bez Hrvata nema ni BiH, Hrvati su za ovu zemlju puno dali, puno propatili, puno riskirali, puno uložili, ne traže nikakve posebne prohtjeve, samo normalan dom, ovdje gdje žive – zaključio je Milanović te uputio čestitke povodom dana općine.

Načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić se osvrnuo na projekte koji su urađeni te na one koji su u planu.

– Trenutno radimo na izgradnji zgrade vrtića, što je nama jedan od najvažnijih projekata kojeg nam je želja što prije pustiti u funkciju. Radimo na izgradnji športske dvorane kod naše srednje škole, ona je pri kraju i nadam se da ćemo je do kraja godine završiti. Mimo toga, nastavljamo i s ostalim projektima, s naglaskom na prometnu infrastrukturu jer su bitne za razvoj – izjavio je Anđelić.

Dodaje kako se danas u Usori živi bolje nego prije.

– U Usori se danas puno bolje živi nego što je to bio slučaj ranije. Imali smo razdoblje, kao i svi ostali, kad se odlazilo, ali uspjeli smo to u posljednjih nekoliko godina zaustaviti. Imamo i pozitivnih primjera gdje su se mladi vratili, a neki su osnovali i svoja poduzeća – kazao je načelnik općine Usora.

Najviše poteškoća u dodatnom razvoju predstavljaju im stvari na koje oni s lokalne razine ne mogu utjecati, mišljenja je Anđelić.

– To su izazovi koje se tiču zakona i većih razina vlasti, a koje mi ne možemo promijeniti. Razni zakoni nas sputavaju, poput zakona o javnim nabavama ili slično, i na neki način sužavaju i produljuju postupke koji se otežu i to nam stvara poteškoće – ističe Anđelić.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen obilježja svim poginulim braniteljima Usore, a prije obraćanja susreo se s predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Usora.

VEZANO

FOTO/15. svibnja 1992. utemeljena 110. brigada HVO Usora.

 

 

hms.ba / Hrvatsko nebo