ĆOSIĆ/Zagovaramo što skorije otvaranje pregovora o članstvu BiH u EU

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zdenko Ćosić obratio se sudionicima redovnog plenarnog zasjedanja Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Europske unije (COSAC), koje se, pod švedskim predsjedavanjem Vijećem Europske unije (EU), održava u Stockholmu.

– Iznimna je čast i zadovoljstvo sudjelovati, prvi put nakon što je BiH u prosincu 2022. godine dodijeljen kandidatski status, u radu plenuma COSAC-a, koji se odvija pod okriljem švedskog predsjedavanja EU.

Za BiH je to veoma važno, jer je postala institucionalno bliža EU, kao i zemljama članicama. Svjesni smo mogućnosti koje kandidatski status pruža, posebno jedinstvene prilike da BiH postane sudionikom demokratskih foruma poput ovoga, korisnik svih njegovih pratećih instrumenata i procesa – kazao je Ćosić.

Dodao je da, iako proširenje nije eksplicitno pozicionirano kao jedan od prioriteta, ono je latentna tema od velikog značaja za sve nas.

– Naime, integracijski procesi vežu se za strateški imperativ trajne i održive konsolidacije EU u političkom, sigurnosnom, ali svakako i u gospodarskom smislu. U tom pogledu političko i ekonomsko jedinstvo podjednako su značajni i uzajamno se dopunjuju. Stoga, neovisno o pojedinačno izdvojenim i nesumnjivo značajnim prioritetima, proširenje zasnovano na meritumu i fer pristupu ostaje važan prilog europskom jedinstvu, kako u sferi izgradnje i jačanja jedinstvenog tržišta tako i u području sustavne političke konvergencije i osnaživanja zajedništva – naveo je Ćosić.

Radujemo se, kazao je on, sudjelovanju u tim procesima i ovom prilikom plediramo za što skorije otvaranje pregovora o članstvu BiH u EU, kao sljedećem važnom koraku u procesu ekonomsko-političkog i sigurnosnog integriranja BiH u EU.

Osim predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za europske integracije PSBiH Zdenka Ćosića, na plenarnom zasjedanju COSAC-a u Stockholmu sudjeluju i zamjenik predsjedavajućeg Zajedničkog povjerenstva Dženan Đonlagić i članica tog povjerenstva Snježana Novaković – Bursać – priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)