MEDVED/Operacija Bljesak ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti naroda

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je u ponedjeljak, povodom obilježavanja 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Bljesak, da ona ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda.

Medved zajedno s ministrom obrane Marijom Banožićem sudjeluje u obilježavanju obljetnice Bljeska u Okučanima.

“Nakon gotovo pet godina okupacije zapadne Slavonije, 1. svibnja 1995. hrvatska vojska i policija pokazala je da je spremna osloboditi svaki pedalj okupirane zemlje. Bila je to jasna poruka da ćemo tri mjeseca poslije provesti i Oluju”, istaknuo je Medved u izjavi medije.

Poručio je da operacija Bljesak ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti našeg naroda kao operacija koju su hrvatski branitelji, pobjednička hrvatska vojska sa policijom, provela po modernim oblicima ratovanja i u najkraćem mogućem vremenskom periodu oslobodila prostor i omogućila povratak prognanima povratak u svoje domove.

Medved je poručio da je zadatak danas čuvati vrijednosti Domovinskog rata, iskazivati zahvalu i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima, graditi odnos prema njima onakav kakav zaslužuju.

Banožić: Bljeskom je uveden mir u zapadnu Slavoniju

Ministar obrane RH Mario Banožić podsjetio je da je u toj operaciji prije 28 godina, u manje od 32 sata, oslobođeno više od 500 kilometara četvornih okupiranog teritorija, čime je uveden mir u zapadnu Slavoniju.

Na ovaj način iskazana je želja za daljnjom borbom i oslobađanjem hrvatske države od svega što je u tom trenutku bilo suvišno na ovom prostoru, što je unosilo nemir ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu Europu, istaknuo je Banožić.

Na svečanom obilježavanju 28. obljetnice Bljeska u Okučanima sudjeluju i predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, hrvatski premijer Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori