HNS BIH nezadovoljan Schmidtovom odlukom, traže izmjenu Izbornog zakona i ograničenu izmjenu Ustava BiH

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

Hrvatski narodni sabor BiH izražava nezadovoljstvo zbog činjenice da je došlo do još jednog nametanja Visokoga predstavnika koje u jednom dijelu degradira odluku od 2. listopada 2022, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Iako, nametnuta odluka u dijelu koja predmnijeva izmjene Ustava Federacije BiH nije trajnoga karaktera, potrebno je bez odlaganja pokrenuti proces razgovora o izmjenama i dopunama ustava i Izbornoga zakona kako bi došlo do domaćih i najoptimalnijih rješenja i implementacije Odluke Ustavnoga suda BiH u predmetu Ljubić, kao i svih presuda Europskoga suda za ljudska prava, što je također dio i potpisanih međustranačkih sporazuma, priopćeno je iz HNS-a BiH.

Hrvatski narodni sabor BiH ovim putem, ponovno, najoštrije osuđuje ponašanje radikalnih bošnjačkih aktera koji su neodgovornim i skandaloznim izigravanjem preuzetih obaveza sustavno onemogućili unutarnji dogovor.

U HNS-u su mišljenja da je svjesno i namjerno kršenje potpisanih političkih sporazuma od strane radikalnih bošnjačkih aktera dovelo do još jedne nedemokratske intervencije međunarodne zajednice.

-Hrvatski narodni sabor BiH zahtijeva žurnu izmjenu izbornog zakonodavstva i usvajanje ograničenih izmjena Ustava BiH kako bi se u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH birali legitimni politički predstavnici konstitutivnih naroda sukladno temeljnim načelima Daytonskoga sporazuma, zaključuje se u priopćenju za javnost HNS-a BiH.

HMS/Hrvatsko nebo