Sastanak Čovića s Cvitanovićem i Vukadinom- HDZ1990- HNP uskaču umjesto NES-a i SBiH?

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pozvao je predsjednika HDZ 1990 Iliju Cvitanovića na sastanak, koji bi se trebao održati sutra ( srijeda) u 10 sati, saznaje Hrvatski Medijski Servis. Uz Cvitanovića sastanku s liderom HDZ BiH nazočit će i predsjednik Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivan Vukadin.

Poziv je uslijedio nakon što su Stranka za BiH i NES najavile kako nisu spremni podržati novu Vladu FBiH u kojoj je jedan od ministara potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović te ukoliko ona bude formirana na osnovu privremenog rješenja koje bi nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

– Spremni smo biti dio rješenja, ali samo i uvijek jedino kao dio većinskog hrvatskog legitimiteta, kazao je večeras za HMS predsjednik “Devedesetke” Ilija Cvitanović, upitan o sastanku na koji ga je pozvao lider HDZ BiH. On je naglasio kako “Devedesetka” nije i nikada neće pristati biti dio neke nove “Platforme” iako im je to u više navrata nuđeno, čak i da uzmu svih šest hrvatskih ministarstava u Vladi FBiH.

Predsjednik HDZ 1990 kaže da želi samo jedno a to je da se valorizira izborni rezultat ove stranke i HNP-a na svim razinama vlasti uključujući i županije, te da “Devedesetka” u vlasti na svim razinama može participirati samo kao dio većinskog hrvatskog legitimiteta.

Cvitanović je negirao da je HDZ 1990 kao uvijet za sudjelovanje u novoj parlamentarnoj većini s HDZ BiH tražio da njegova stranka dobije federalno Ministarstvo prometa i komunikacija.

– Ne nismo ništa tražili, to je stvar dogovora. Ponavljam tražimo samo valorizaciju našeg izbornog rezultata.

Podsjetimo blok HDZ 1990- HNP ima četiri zastupnika u Zastupničkom i četiri izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Devedesetka s HNP-om ima ukupno 10 zastupnika u Skupštini Hercegbosanske županije, dok HDZ BiH ima 5, druga su po broju zastupnika hrvatska stranka i u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjebosanskoj županiji, dok je Cvitanović izaslanik u Hrvatskom klubu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH

Bošnjački blok, kojeg čine Trojka, te zastupnica PDA-a i zastupnik BHI Kasumović Fuad Kenan Uzunović s HDZ BiH i HDZ 1990 i HNP imaju ukupno 49 zastupnika, jednog manje od nadpolovične većine.

Kako je večeras izjavio zenički gradonačelnik Fuad Kasumović njegov zastupnik u federalnom parlamentu Kenan Uzunović nije postao član NES-a, kako je to danas objavila ova stranka. On je dodao da i bez Stranke za BiH i NES-a postoji većina u Federalnom parlamentu.  – Većinu će podržati još 7 zastupnika. Računamo na zastupnike HDZ 1990 i HRS-a, kazao je Kasumović.

Osim četiri zastupnika bloka HDZ 1990- HNP i jednog HRS-a, Kasumović nije otkrio na koja još dva zastupnika misli.

 

hms.ba/ https://hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori