Featured Video Play Icon

Raste priljev migranata u EU, šef EPP-a Weber traži se da sklopi novi pakt o migrantima s Tunisom

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

Političar njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU) Manfred Weber, predsjednik asocijacije „Europska pučka stranka“ (EPP) i „nesuđeni“ predsjednik Europske komisije, smatra da EU klizi prema novoj migracijskoj krizi. On je stoga ovih dana pozvao države EU-a da sklope novi pakt o izbjeglicama s Tunisom, koji je zamijenio Libiju kao glavnu transfernu zemlju.

Kako je Weber početkom tjedna izjavio za njemački magazin „Bild“, a prenio dnevnik Die Welt, EPP planira zatražiti raspravu o toj temi u Europskom parlamentu početkom sljedećeg tjedna.

„EU ide poput mjesečara u novu migracijsku krizu, iako je svima očito da rapidno raste migracijski pritisak. U Italiju je u prva tri mjeseca ove godine stiglo više od 300 posto više migranata nego lani“, rekao je Weber za taj list, ističući da se Italiju ne smije prepustiti samoj sebi. „Italija je već proglasila izvanredno stanje – a ostale zemlje EU-a gledaju na drugu stranu“, rekao je šef EPP-a.

Talijanska obalna straža spasila je prošle nedjelje oko 600 migranata u Sredozemnom moru. Operacija se odvijala jugoistočno od Sicilije u malteškoj zoni potrage. Spašavanje je obavljeno pod teškim vremenskim uvjetima, izvijestila je u nedjelju talijanska novinska agencija Ansa. No to je samo jedan u nizu takvih događaja, a nije ni poznato koliko se migranata utopi u moru pokušavajući prenakrcanim i nesigurnim brodicama domoći se talijanskih otoka.

Zaleđe rasprave koju političar CSU-a želi pokrenuti jest izvješće Frontexa podneseno Europskoj komisiji u kojem stoji da bi povećanje broja izbjeglica moglo dovesti do toga da će već na ljeto biti dostignut broj migranata (330.000) koji je zabilježen tijekom cijele prošle godine. U izvješću se navodi i to da je Tunis sada zamijenio Libiju kao glavnu transfernu zemlju; 57 posto migranata koji stignu u Italiju u Tunisu se ukrcaju na krijumčarske brodove. Iza organiziranja krijumčarenja ljudi u europske zemlje stoje skupine i mreže dobro organiziranih krijumčara ljudi.

Naslovni video-prilog: Die Welt

Povezano:

PHB Priopćaj br. 10.: O Globalnom kompaktu za sigurne, uređene i regularne migracije

 

Die Welt/ Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)